Sari la conținut

Durerile pelvine pot fi unul dintre simptomele pietrelor la rinichi. Află care sunt cele mai frecvente afecțiuni care cauzează dureri de burtă

Durerile din zona pelvină (zona inferioară a abdomenului, sub buric) pot însoți atât afecțiuni puțin dăunătoare cât și unele  grave, care pot îți pune viața în pericol.

Iată care sunt cele mai frecvente motive ale durerii de burtă:

1. Apendicita: apare atunci când apendicele (o parte a intestinului gros), se inflamează și se infectează. Statisticile arată că circa 8 persoane din 100 fac apendicită de-a lungul vieții. Este mai comună la persoane între 10 și 30 de ani iar la copii vârsta cu riscul cel mai mare este preste 11 ani.

2. Sindromul colonului iritabil: pe lângă durerile sau crampele pelvine, această boală cronică a colonului se manifestă prin balonare, flatulenţă, diaree sau constipaţie – uneori alternează între ele.

3. Ovulație dureroasă: la jumătatea perioadei dintre două menstruaţii s-ar putea să simţi dureri asociate ovulaţiei. Nu sunt semn de boală, ci de fertilitate. Durerea poate trece dintr-o parte în alta de la lună la lună sau poate rămâne pe aceeaşi parte mai multe luni la rând. La fiecare ovulaţie durerea nu ar trebui să dureze mai mult de câteva ore

4. Sindromul premenstrual: cele mai evidente simptome ale sindromului premenstrual sunt umflarea și sensibilitatea sânilor, creșterea anormală în greutate, balonarea și retenția apei. Femeile suferă și de crampe abdominale, dureri ale încheiturilor sau musculare, oboseală, dureri de cap, acnee și tulburări ale somnului. La unele femei, simptomele sindromului premenstrual includ și scurgeri ale mameloanelor, pofta de sărat, dulce sau acru, scăderea interesului sexual și mici dureri de spate. Aceste simptome fizice tind să afecteze majoritatea femeilor.

5. Crampe menstruale: Crampele menstruale sunt dureri surde, care palpitează localizate în abdomenul inferior. Multe femei au crampe menstruale chiar înainte și în timpul menstruației.

6. Sarcină extrauterină: sarcina extrauterină este o urgenţă şi necesită tratament imediat, altfel se poate rupe una din trompele uterine. Durerea apare de obicei pe o parte a abdomenului, este ascuţită sau sub formă de crampe şi însoţită de sângerări vaginale, greaţă, ameţeli.

7. Boală inflamatorie pelvină: complicaţie a infecţiilor venerice, boala inflamatorie pelvină se traduce prin inflamaţii la nivelul uterului, trompelor sau ovarelor. Durerea poate fi pe o parte sau în centru şi e însoţită uneori de febră, scurgeri vaginale anormale, durere la urinare sau în timpul contactului sexual.

8. Chisturi ovariene: chisturile sunt formaţiuni benigne care se dezvoltă la nivelul ovarelor. Au aspectul unor saci rotunzi de dimensiuni variabile, de cel puţin 3 cm cu pereţi subţiri, plini cu un lichid limpede. Aceste chisturi se observă pe suprafaţa ovarelor ca nişte mici umflături. Apar cel mai frecvent la femeile aflate la vârsta fertilă.

9.  Fibrom uterin: această tumoare benignă a uterului îţi dă o senzaţie de presiune în abdomenul inferior, dureri lombare şi de picioare, menstruaţii abundente şi urinări frecvente. Durerea poate să apară şi în timpul actului sexual.

10. Endometrioză: endometrioza este o afecțiune ginecologică, destul de frecventă, întâlnită la aproximativ 10-20% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă. Uterul normal este compus din 3 straturi de țesut, endometrul fiind stratul interior care suferă modificari majore la fiecare ciclu menstrual (vasele de sânge mici, formate la acest nivel, sunt de fapt sursa menstruației care se elimină). Endometrioza apare atunci când un țesul endometrial asemănător structural apare localizat și în alte locuri decât în mod normal. Acesta se poate regăsi la nivelul ovarelor, peritoneului, intestinului, vezicii urinare și chiar a plămânului sau a creierului.

11. Infecții ale tractului urinar: în acest caz durerea este resimţită mai degrabă ca o senzaţie de presiune şi e însoţită de nevoia frecventă de a urina, plus arsuri locale în momentul urinării. Urina are o culoare schimbată şi un miros puternic.

12. Pietre la rinichi: pietrele la rinichi sau calculii renali se dezvoltă din săruri și minerale care sunt transportate de urină. Consistenţa pietrelor este tare şi pot avea dimensiuni variate de la câţiva milimetrii până la câţiva centimetri în diametru. Pot fi eliminate din organism prin tractul urinar (ureter, vezică şi uretră) şi deseori pot face dificil sau chiar bloca fluxul urinar.

13. Cistită interstițială: este o afecțiune cronică a vezicii urinare caracterizată printr-un grad variabil de durere pelvină, frecvența urinării și nevoia imperioasa de a micționa.

14.  Bolile venerice: în general, acestea nu au simptome foarte evidente, dar atunci când au simptome, printre ele se numără şi durerile pelvine însoţite de secreţii vaginale cu miros urât sau culoare schimbată, urinare dureroasă, iritaţii sau mâncărimi vaginale, sângerări uşoare.

15. Prolaps de organe pelvine: multe femei care au născut pot dezvolta un prolaps de organe pelvine deoarece în timpul nașterii țesuturile și mușchii care suștin organele pelvisului pot fi întinse sau se pot slăbi ceea ce duce la deplasarea organelor pelvine din poziția normală, la presiune sau exteriorizarea prin vagin.

16. Sindromul congestiei pelvine: varicele care apar frecvent la gambele picioarelor se pot dezvolta uneori până în zona pelvină. Din cauza sângelui care circulă prin ele, varicele pelvine devin umflate și dureroase.
Durerea se agravează când persoana afectată se așează sau stă în picioare. În poziția culcat, simptomele se ameliorează.

17. Cicatrice ale țesutului: dacă o persoană a avut o intervenție chirurgicală în zona abdominală sau pelvină (apendicectomia), durerile ar putea fi determinate de cicatricele rămase.

18. Vulvodinia: este durerea cronică fără nicio cauză cunoscută care afectează zona din jurul deschiderii vaginului. Simptomul poate fi constant sau recurent și este adesea perceput ca o senzație de arsură, înțepătură, iritație. Activitatea sexuală și mersul pe bicicletă amplifică durerea.
Vulvodinia nu este cauzată de o infecție. Diagnosticul este pus după excluderea altori tipuri de afecțiuni genitale. Opțiunile de tratament variază de la tratament medicamentos la terapie fizică.

19. Durere în timpul actului sexual: pot fi cauzate de mai multe afecțiuniprintre care și infecțiile vaginale sau lubrifierea insuficientă.
Uneori nu există nici o explicație medicală pentru durerea din timpul actului sexual, iar în aceste cazuri, poate fi benefică terapia sexuală. Acest tip de terapie poate ajuta la rezolvarea conflictelor interioare legate de experiențele sau abuzul sexual din trecut.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel