Sari la conținut

Dușul fierbinte, un pericol pentru sănătate. Ce efect are acesta asupra organismului și de ce nu este indicat?

beneficiile dușului rece

Igiena corpului este foarte importantă pentru sănătate. Cu toate acestea, dacă nu este efectuată în mod corespunzător, organismul nostru poate avea de suferit. Dușul fierbinte, spre exemplu, poate provoca vasodilatația, o problemă de săătate care poate afecta în mod semnificativ circulația sângelui.

Vasodilatația slăbește peretele venos și dilată venele. Temperatura ridicată cauzează vasodilatație, motiv pentru care experții în sănătate ne recomandă să evităm dușurile fierbinți și saunele cât de mult posibil.

Dușul fierbinte, un pericol pentru sănătate

Dr. Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, șeful secției de CHIRURGIE VASCULARĂ, doctor în științe medicale, a explicat pentru DC News care sunt efectele negative ale dușului fierbinte și de ce acesta nu este indicat.

Trebuie să aveți mare grijă atunci când faceți duș fierbinte sau dacă mergeți la saună. Chiar dacă aceste activități sunt relaxante și vă fac să vă simțiți bine, trebuie să aveți grijă deoarece căldura face ca venele să se dilate, în special cele care se află cât mai aproape de piele. Dacă aveți deja vene dilatate, problema se poate agrava și mai mult din cauza temperaturilor mari.

Sauna și dușul fierbinte declanșează vasodilatația

„Sunt unele comportamente mai puțin sănătoase, cum ar fi preferința de a face dușuri fierbinți sau a merge la saună. Aceste lucruri afectează sănătatea pentru că se produce vasodilatația. Orice factor care slăbește peretele venos sau aparatul valvular nu face decât să dilate venele, să le facă mai disfuncționale, volumul de sânge stagnat să fie cât mai mare”, explică medicul.

Varicele reprezintă dilatații patologice și permanente ale venelor ce aparțin sistemului venos superficial, situate în majoritatea cazurilor la nivelul membrelor inferioare. Varicele au culoarea albăstruie și se formează din cauza unei insuficiențe venoase. Venele membrelor inferioare sunt prevăzute cu valve unidirecționale, care asigură circulația sângelui către inimă de jos in sus. Dacă aceste valve își pierd capacitatea de antireflux, venele se dilată și apar varicele.

Cu atât mai mult, varicele netratate pot duce la dezvoltarea unor complicații precum ulcerarația de gambă, ruptura varicelor cu hemoragia consecutivă și tromboflebita. De aceea, este important să eviți dezvoltarea acestora și să știi ce obiceiuri pot declanșa dezvoltarea varicelor.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel