Sari la conținut

E dovedit științific! Berea este bună pentru sănătatea intestinului, ajută la prevenirea diabetului și a obezității

Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei
bere

E dovedit științific! Berea este bună pentru sănătatea intestinului, ajută la prevenirea diabetului și a obezității

Consumul de bere este benefic pentru intestin și are potențialul de a preveni bolile cronice, susține un nou studiu realizat de Centrul de Cercetare în Sănătate. Tehnologii și servicii (CINTESIS), o unitate de cercetare și dezvoltare non-profit, în orașul Porto din nordul Portugaliei.

„Consumul de bere contribuie la îmbunătățirea compoziției microbiotei intestinale, un factor care a fost asociat cu prevenirea bolilor cronice foarte frecvente, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare”, se arată în studiu.

E dovedit științific! Berea este bună pentru sănătatea intestinului, ajută la prevenirea diabetului și a obezității

În timpul studiului, bărbații sănătoși cu vârsta cuprinsă între 23 și 58 de ani au băut 330 de mililitri de bere zilnic, cu sau fără alcool, timp de patru săptămâni.

În comparație cu probele de dinainte de bere, probele de sânge și scaune de după bere au arătat o diversitate crescută a bacteriilor intestinale. Mai important, ambele grupuri au arătat o biodiversitate îmbunătățită, ceea ce înseamnă că alcoolul este independent de acest progres.

Ana Faria, chimist în metabolism și alimentație la Centrul de Cercetare a Sănătății Comprehensive și autorul corespunzător al studiului, scrie pentru Inverse că efectele celor două grupuri au fost „la fel de pozitive”.

„A fost foarte interesant să vedem că efectul asupra microbiotei a fost independent de conținutul de alcool, susținând așteptările noastre că componentele berii pot afecta diversitatea microbiotei”, spune Faria.

Potrivit CINTESIS, rezultatele obţinute în urma cercetării au evidenţiat că consumul de bere „creşte diversitatea microbiotei intestinale, fără a creşte greutatea şi masa de grăsime”.

Consumul de bere „nu interferează semnificativ cu biomarkerii cardiometabolici”, cum ar fi glucoza, colesterolul și trigliceridele, se arată în comunicat.

Compoziția chimică a berii îmbunătățește microbiomul

Cercetătorii subliniază că efectul benefic al berii este legat de polifenolii prezenți în băutură, așa cum sa dovedit deja în vinul roșu.

„Sperăm că oamenii vor înțelege că doar consumul moderat de bere, ca parte a unei diete bine echilibrate, poate fi folosit ca o strategie pentru a ne îmbunătăți microbiomul. În special alegerea responsabilă a berii fără alcool”, a spus Faria.

Ea subliniază că această nouă descoperire arată că compoziția chimică a berii – nu doar conținutul de alcool – este cea care îmbunătățește sănătatea intestinală.

Acest studiu sugerează că contribuția berii la sănătatea intestinală vine de la o serie de factori, inclusiv polifenolii săi, care sunt nutrienți care provin din plante (în acest caz orz și grâu) și care conțin antioxidanți; postbiotice, un termen pentru produsele secundare rămase după ce bacteriile din intestin digeră fibre și alte alimente; și, desigur, fibrele în sine, pe care corpul nostru nu le poate digera, dar microbii noștri intestinali le pot digera. Și da, berea are fibre!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel