sâmbătă, decembrie 10, 2022

E oficial! Aprope jumătate dintre persoanele care au avut Covid dezvoltă tulburări ale mirosului sau gustului.

Oamenii de știință au descoperit că pierderea mirosului şi a gustului din cauza infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 poate dura luni întregi sau chiar mai mult pentru un procent cuprins între 5% şi 20% dintre persoanele infectate.

Thomas Hummel, directorul Centrului Interdisciplinar pentru Miros şi Gust din cadrul Spitalului Universitar din Dresden, este de părere că în cazul unui procent cuprins între 80% şi 95% dintre pacienţi, simţul mirosului şi al gustului revine la normal sau aproape la normal după una sau două luni de la momentul infectării.

Te-ar mai interesa: Băutura care crește riscul de demență. Mulți român...

„Cu toate acestea, pentru restul de 5% până la 20% problema poate continua luni sau ani. Pentru unii din acest grup, nu revine niciodată”, a precizat Thomas Hummel, potrivit Agerpres.

La mai bine de un an de la declararea pandemiei de coronavirus, o pierdere subită a mirosului şi gustului este considerată în prezent unul dintre cele mai cunoscute simptome ale infecţiei cu coronavirus.

Aprope jumătate dintre persoanele care au avut Covid dezvoltă tulburări ale mirosului sau gustului

Per ansamblu, circa 50% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus dezvoltă tulburări ale mirosului sau gustului, a explicat Hummel.

„Este în acel moment ca un fel de semnal timpuriu de alertă”, a mai spus Thomas Hummel.

Te-ar mai interesa: De ce e normal să răcim mai des iarna și care e pa...

Pierderea mirosului este unul dintre simptomele ce caracterizează infecția cu coronavirus. Anosmia este neplăcută și îngrijorează, dar în realitate, ar trebui să dea încredere bolnavului. Motivul? Potrivit unui studiu realizat pe 1.300 de pacienți de medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franța) și de Universitatea Mons din Belgia, disfuncția olfactivă este un simptom mai frecvent în formele ușoare de COVID-19 decât în cele moderate și critice. Așadar, anosmia ar indica o infecție mai ușoară cu coronavirus.

Te-ar mai interesa: Nu-ți mai vopsi părul. Medic: Risc mare de a dezvo...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private