luni, iunie 14, 2021

E oficial! Aprope jumătate dintre persoanele care au avut Covid dezvoltă tulburări ale mirosului sau gustului.

Oamenii de știință au descoperit că pierderea mirosului şi a gustului din cauza infecţiei

cu virusul SARS-CoV-2 poate dura luni întregi sau chiar mai mult pentru un procent cuprins între 5% şi 20% dintre persoanele infectate.

Thomas Hummel, directorul Centrului Interdisciplinar pentru Miros şi Gust din cadrul Spitalului Universitar din Dresden, este de părere că în cazul unui procent cuprins între 80% şi 95% dintre pacienţi, simţul mirosului şi al gustului revine la normal sau aproape la normal după una sau două luni de la momentul infectării.

„Cu toate acestea, pentru restul de 5% până la 20% problema poate continua luni sau ani. Pentru unii din acest grup, nu revine niciodată”,

a precizat Thomas Hummel, potrivit Agerpres.

La mai bine de un an de la declararea pandemiei de coronavirus, o pierdere subită a mirosului şi gustului este considerată în prezent unul dintre cele mai cunoscute simptome ale infecţiei cu coronavirus.

Aprope jumătate dintre persoanele care au avut Covid dezvoltă tulburări ale mirosului sau gustului

Per ansamblu, circa 50% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus dezvoltă tulburări ale mirosului sau gustului, a explicat Hummel.

„Este în acel moment ca un fel de semnal timpuriu de alertă”, a mai spus Thomas Hummel.

Pierderea mirosului

este unul dintre simptomele ce caracterizează infecția cu coronavirus. Anosmia este neplăcută și îngrijorează, dar în realitate, ar trebui să dea încredere bolnavului. Motivul? Potrivit unui studiu realizat pe 1.300 de pacienți de medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franța) și de Universitatea Mons din Belgia, disfuncția olfactivă este un simptom mai frecvent în formele ușoare de COVID-19 decât în cele moderate și critice. Așadar, anosmia ar indica o infecție mai ușoară cu coronavirus.

Ultimele stiri

Parteneri