Sari la conținut

E oficial! Femeile vor primi concediu pentru menstruație!

Incontinenta urinara
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Infectii urinare

Spania a devenit oficial prima țară din Europa care oferă femeilor concediu pentru menstruație. Parlamentarii spanioli și-au dat aprobarea finală pentru legea care acordă concediu menstrual femeilor care se confruntă cu dureri și stări de rău în acea perioadă.

Spania devine prima țară europeană care a promovat o astfel de legislație a concediului menstrual și este una dintre puținele țări din lume care iau această măsură, după exemplul Japoniei, Indoneziei sau a celor din Zimbabue.

Femeile își pot lua concediu pentru menstruație câte zile au nevoie

”Este o zi istorică pentru progresul feminist”, a scris pe Twitter ministrul Egalității, Irene Montero, înainte de vot. Astfel, legislația le permite lucrătoarelor care se confruntă cu dureri menstruale să își ia concediu atât timp cât au nevoie. Sistemul de asigurări sociale de stat și nu angajatorii vor plăti nota de plată pentru concediul medical iar pentru a putea beneficia de zilele libere,un medic trebuie să aprobe incapacitatea temporară a femeilor.

Durata concediului medical pe care medicii îl vor putea acorda femeilor care suferă de menstruație dureroasă nu a fost specificată în lege.

Sindicatul UGT, unul dintre cele două sindicate majore din țară, a manifestat îngrijorări cu privire la posibilitatea ca angajatorii care doresc să evite acordarea concediului menstrual să nu mai angajeze femei.

De asemenea, principalul partid de opoziție, Partidul Popular (PP), conservator, a avertizat că legea riscă să „stigmatizeze” femeile și ar putea avea „consecințe negative pe piața muncii” pentru acestea.

Noua lege permite, de asemenea, ca minorele de 16 și 17 ani să facă avorturi fără permisiunea părinților, inversând o cerință introdusă de un guvern conservator anterior în 2015.

Totodată, parlamentarii au mai aprobat şi o „lege transgender”, care permite oricărei persoane de 16 ani și chiar peste 16 ani să-și schimbe sexul pe cartea de identitate, potrivit Wio News.

Aproximativ o treime dintre femeile care au menstruație suferă de dureri severe, potrivit Societății spaniole de ginecologie și obstetrică. Spania, un lider european în domeniul drepturilor femeilor, a dezincriminat avortul în 1985, iar în 2010 a adoptat o lege care permite femeilor să opteze liber pentru avort în primele 14 săptămâni de sarcină în majoritatea cazurilor

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel