Sari la conținut

E uimitor ce se întâmplă dacă mănânci o banană dimineața

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Beneficiile bananelor. Bananele sunt sănătoase și sățioase, iar un medic japonez susține că dacă mănânci una dimineața, efectele sunt uimitoare. Dieta cu banane, la micul dejun este faimoasă în Japonia. A fost creată de medicul Sumiko Watanabe din Osaka care a slăbit 17 kilograme cu ajutorul ei.

Iată care sunt regulile dietei cu banane.

Mănâncă o banană la micul dejun

Imediat după ce te-ai trezit, bea un pahar de apă la temperatura camerei. La micul dejun trebuie să mănânci doar o banană sau două. Dacă peste 30 de minute îți e încă foame, mănâncă ceva ușor care să nu aibă mai mult de 200 de calorii.

Prânzul și cina

E indicat să iei cina înainte de orele 20.00. Perfect ar fi ca ultima masă din zi să fie la orele 18.00, însă dacă nu reușești poți începe cu orele 20.00 și încerci, treptat, să iei cina din ce în ce mai devreme.

La prânz și cină evită prăjelile și alimentele de tip fast food și sari peste desert. Ridică-te de la masă înainte să te simți plin, japonezii bunesc tehnica 80% sătul.

Bea doar apă la temperatura camerei și ceaiuri neîndulcite. 

Gustare

Dacă ți-e poftă de ceva dulce, poți, totuși să mănânci un pătrățel de ciocolată neagră până la orele 15.00.

Încearcă să dormi 8 ore pe noapte

Fă mișcare, mergi pe jos.

Beneficiile bananelor

1. Bananele sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina B6 din fructe

Vitamina B6 din banane este ușor absorbită de corpul vostru, iar o banană de dimensiuni medii vă poate oferi aproximativ un sfert din necesarul zilnic de vitamina B6.

Vitamina B6 vă ajută corpul la:

producerea celulelor roșii din sânge;
metabolizarea carbohidraților și grăsimilor, transformându-le în energie;
metabolizeazarea aminoacizilor;
eliminarea substanțele chimice nedorite din ficat și rinichi și menținerea un sistem nervos sănătos.
Vitamina B6 este bună și pentru femeile însărcinate, deoarece ajută la dezvoltarea bebelușului.

2. Bananele sunt surse importante de vitamina C

Este posibil să nu asociați bananele cu vitamina C, dar o banană de dimensiuni medii vă va oferi aproximativ 10% din necesarul zilnic de vitamina C.

Vitamina C ajută la:

protejarea corpul împotriva deteriorării celulelor și a țesuturilor;
o absorbție mai bună a fierului;
la producerea de colagenului;
susține sănătatea creierului prin producerea de serotonină, un hormon care ne afectează ciclul de somn, stările de spirit și experiențele de stres și durere;

3. Manganul din banane este bun pentru pielea ta

O banană de dimensiuni medii asigură aproximativ 13% din nevoile zilnice de mangan. Manganul vă ajută corpul să producă colagen și vă protejează pielea și alte celule împotriva deteriorării radicalilor liberi.

4. Potasiul din banane este bun pentru sănătatea inimii și tensiunea arterială

O banană de dimensiuni medii va furniza aproximativ 320-400 mg de potasiu, care satisface aproximativ 10% din necesarul zilnic de potasiu.

Potasiul vă ajută corpul la menținerea unei tenisuni arteriale sănătoase și ajută inima. În plus, bananele sunt sărace în sodiu. Combinația scăzută de sodiu și de potasiu ridicat ajută la controlul tensiunii arteriale crescute.

5. Bananele pot ajuta digestia și pot contribui la combaterea problemelor gastro-intestinale

O banană medie va oferi aproximativ 10-12% din necesarul zilnic de fibre. Fibrele solubile și insolubile joacă un rol important în sănătatea ta. Fibrele solubile vă ajută corpul să vă controleze nivelul zahărului din sânge și să scape de substanțele grase precum colesterolul.

Fibrele insolubile adaugă greutate și moliciune scaunelor, ceea ce ajuta la regularea mișcărilor intestinale. Acest lucru vă ajută să vă mențineți intestinul sănătos și în siguranță împotriva bacteriilor dăunătoare. Acestea fiind spuse, bananele vă pot ajuta să invingeți problemele gastro-intestinale, cum ar fi: constipație, ulcere gastrice și arsuri la stomac

6. Bananele îți oferă energie

Bananele conțin trei zaharuri naturale – zaharoză, fructoză și glucoză – oferindu-vă o sursă de energie fără grăsimi și colesterol. Ca atare, bananele sunt ideale, mai ales pentru copii și sportivi, pentru micul dejun, că gustare la prânz sau înainte și după sport.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel