Categories: Stil de viaţă

Nici nu aveai idee ce poate să facă. Uite ce spun nutriționiștii despre piftie

Piftia este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc. Conține puține calorii și este bogată în proteine.

”Piftia este o forma foarte ușor asimilabilă de nutrienți esențiali: aminoacizii prezenți în țesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulațiilor. Pentru că dieta cu carne “curată” conține prea puțin din acești aminoacizi, corpul poate ajunge în situația de a nu putea produce suficient material de construcție pentru refacere”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său.

Potrivit lui Mărgărit, conținutul de grăsime sau carbohidrați este redus, piftia fiind foarte bogată în proteine.  În trecut se considera că aceste proteine sunt de proastă calitate, din cauza profilului dezechilibrat de aminoacizi (cantități prea mari de prolină, hidroxiprolină și glicină). Totuși, tocmai aceasta abundență a unor aminoacizi face ca valorea terapeutică a gelatinei să fie mare. În industria cosmetica existenta acestor aminoacizi este speculata la maxim, fiind incluși in diverse produse cu pretinse efecte regeneratoare, de creștere a fermității, reducere a vergeturilor și celulitei. O idee mult mai buna mi se pare totuși să lucrăm din interior.

”Piftia mai conține lizină (ajută creșterea musculară și luptă împotriva infecțiilor virale) și arginina (ajută la pomparea mușchilor). Asociem  vitamina C, în acest caz din pătrunjel. Cît mai mult pătrunjel. Vitamina C este implicată în sinteza de colagen și refacerea țesuturilor conjunctive și chiar în sănătatea părului și unghiilor”, completează Cristian Mărgrit.

Mihaela Bilic ne sfătuiește, de asemenea, să mîncăm piftie, pentru că nu este periculoasa pentru sanatatea noastra, daca ii indepartam grasimea de deasupra inainte de a o consuma.

”E sezonul pentru racituri sau piftie, preparate dietetice ce contin carne fiarta (de porc sau pasare), multa apa si geletina. Gelatina e o proteina prezenta in oase si cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multa apa decat greutatea ei. Din cauza asta trebuie sa folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinari de pui sau curcan), doar asa preparatul final va fi ferm si bine inchegat.

Colagenul din pielea de pui si soriciul de porc are si el proprietati gelificante asa ca puneti la fiert in oala cu piftie si urechi, “adidasi” sau gheare, chiar daca apoi nu le consumati, zeama lor se va intari perfect.

Nu va ramane decat sa puneti si bucatele de carne slaba, afumata sau nu, astfel incat amestecul final sa contina de toate si sa aiba gust. Si nu uitati sa indepartati grasimea de deasupra inainte sa o serviti”, a scris pe pagina sa de Facebook celebra nutritionista.

Recent Posts

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

4 ore ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

5 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

5 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

6 ore ago

Miracolul care i-a salvat viaţa unui ambulanţier, după un AVC făcut în timpul unei misiuni de salvare

Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…

6 ore ago

Informaţii medicale în sistem digitalizat despre Spitalul Judeţean Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului