duminică, decembrie 4, 2022

Echinacea este recunoscută pentru efectul de întărire a sistemului imunitat, de aceea mai este numită și  „regina imunității”. Dar trebuie administrată după anumite reguli pentru că ar putea duce la blocarea sistemului imunitar, în anumite situații. 

”Echinaceea este o plantă extrem de inteligentă. Ea modulează sistemul imunitar, ştie când să-l activeze, ştie când să-l oprească, pentru că răspunsul imunitar este unul complex, trebuie să fie pregătit să se lupte şi să îndepărteze factorii nedoriți, agenții patogeni, dar trebuie să se şi oprească atunci când agentul patogen a ieșit din raza lui de acțiune.

Te-ar mai interesa: Te doare în GÂT? Rețeta unui medic te va scapă rap...

Sunt două tipuri de celule imunitare: celule imunitare helper (care activează răspunsul imunitar) și celule imunitare supresor (care opresc răspunsul atunci când pericolul a fost îndepărtat). Echinaceea, prin echinacozidă, (compusul activ al echinaceei) ştie să moduleze acest răspuns, ştie când să activeze, ştie când să oprească răspunsul imunitar.

Echinaceea este şi o plantă cu precauții

Studii clinice care s-au dezvoltat la Universitatea de Medicină din Harvard au arătat că Echinaceea administrată într-un dozaj maximal mai mult de două luni de zile deja lucrează numai pe celule supresor şi blochează răspunsul imunitar. De aceea, are limită de administrare.

Te-ar mai interesa: Rețeta zilei: Cimbru, busuioc și mărar, elixir pen...

Terapiile cu Echinacea pentru modularea imunității se administrează primăvară și toamnă în cure de câte două luni, cu patru luni de pauză. Această cură cu Echinaceea se adresează absolut tuturor categoriilor de pacienți.

Se poate folosi Echinacea şi în stare acută ( Ex: răceală, viroze). De exemplu: tinctura de Echinacea luată o linguriță la 2 ore în prima zi (în partea de trezire, nu şi noaptea) și în următoarele zile de 3-4 ori pe zi câte o linguriță limitează foarte mult perioada de boală. La copii sau la adulți se recomandă sub formă de tinctură. Doza uzuală la copii este o picătură de tinctură per kilogram corp/zi, dar creşte un pic şi frecvență și doza în prima zi administrare pentru a avea o limitare a bolii care să conteze, adică în loc de 7 zile să avem 4,”  a explicat dr. Adriana Tatomirescu, medic specialist igiena alimentației, cu competență în apifitoterapie, pentru Rador.

Te-ar mai interesa: OMS avertizează: Scăderea vigilenţei lasă uşa desc...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private