Sari la conținut

Echinocţiul de primăvară 2023. Se deschid cerurile şi se îndeplinesc cele mai mari dorinţe

Echinocțiul de primăvară 2024
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Echinocțiul de primăvară 2024

Echinocţiul de primăvară 2023 marchează venirea primăverii din punct de vedere astronomic, iar începând de acum durata zilei o va depăși pe cea a nopții. Sunt multe tradiții din strămoși ce sunt legate de această perioadă a lunii martie.

Echinocțiul de primăvară în astronomie

Echinocțiul de primăvară – care aproape în toti anii are loc pe 20 martie – marchează venirea primăverii din punct de vedere astronomic. Începând de la această dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Datele și orele echinocțiului de primăvară în România

În lista de mai jos puteți vedea ora și data la care are loc echinocțiul de primăvară în următorii cinci ani în România.

► 2023 – 20 martie 23:24

► 2024 – 20 martie 05:06

► 2025 – 20 martie 11:01

► 2026 – 20 martie 16:46

► 2027 – 20 martie 22:25

► 2028 – 20 martie 04:17

*Datorită diferențelor de fus orar, acest echinocțiu va avea loc, din punct de vedere tehnic, a doua zi în unele părți ale lumii.

Echinocțiul de primăvară, din perspectivă astrologică

Din punct de vedere astrologic, în ziua echinocțiului de primăvară are loc trecerea Soarelui din zodia Peştelui în zodia Berbecului. Asistăm, astfel, la sfârşitul şi la începutul unui ciclu zodiacal.

Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.

Echinocţiul de primăvară 2023. Tradiţii şi obiceiuri la români

Echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie, în timp ce solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.

Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei.

Conform tradiţiei populare, se spune că, după cum va fi vremea în această zi, aşa va fi şi anul viitor.

Se mai spune că, dacă va ploua în această dimineaţă de 20 martie, primăvara va fi ploioasă, în timp ce soare la amiază, înseamnă un an bun.

Se obişnuieşte ca în această zi de echinocţiu de primăvară să se bată nucile şi să se scuture merele şi gutuile.

Din bătrâni se spune că, cei care au copii, nu au voie să-i certe, pentru că aceştia vor avea impresia toată viaţa că au puţin de cules.

O altă superstiţie spune că nu este bine să te speli pe faţă până la apusul soarelui. În schimb, pentru bunăstarea casei şi a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieşi din casă.

În unele zone, copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: “Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”. Tot la această dată, copiii și tinerii mai fac un lucru: se strâng în grupuri de câte trei sau de câte opt persoane, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară, iar apoi merg să colinde din casă în casă recitând diverse cântece populare.

Colindătorii oferă stăpânilor caselor, câte o floare, menită să le vestească venirea primăverii. În schimbul acestor flori, copiii primesc bani, ouă sau diverse cadouri pe care le împart apoi între ei. Fetele poartă aceste flori în păr, deoarece cred că acestea au puterea de a le face părul să crească și le ajută inimile să rămână tinere

Echinocţiul de primăvară 2023. Se deschid cerurile şi se îndeplinesc cele mai mari dorinţe

Cu toţii sperăm la miracole şi la dorinţe îndeplinite, dar momentul echinocţiului de primăvară este timpul când putem să înfăptuim aceste dorinţe secrete.

20 martie este o zi deosebit de puternică, pentru că energiile ultimei Luni Pline potenţează energia de reordonare a Haosolui care se manifestă imediat ce Pământul depășește punctul de pe orbită aflat cel mai departe de astrul care ne oferă lumină și căldură.

Momentul exact al solstițiului este pe 20 martie, ora 23:24. La această oră fixă este momentul în care îi putem adresa Universului cele mai mari dorinţe ale noastre.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel