Sari la conținut

Echipa de cercetători OMS a ieșit din carantină și urmează să se întâlnească cu cercetătorii chinezi

originea

O echipă de experți condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care investighează originile COVID-19 a vizitat vineri un spital din orașul chinez Wuhan care a fost unul dintre primile spitale care au tratat pacienții în primele zile ale focarului, conform Reuters.

Aceste activităţi pe teren au început după încheierea, joi, a unei carantine de 14 zile, în care cercetătorii internaţionali au fost nevoiţi să se izoleze într-un hotel, ca măsură de precauţie sanitară, la sosirea lor la Wuhan, oraşul în care s-a depistat un prim caz de covid-19, la sfârşitul lui 2019.

După ce s-a întâlnit cu oamenii de știință chinezi la începutul zilei, echipa a mers la Spitalul Provincial Hubei de Medicină Integrată Chineză și Vestică.

Zhang Jixian, directorul departamentului de îngrijire respiratorie și critică al spitalului, a fost citat de mass-media de stat ca primul care a raportat noul coronavirus, după ce a tratat un cuplu în vârstă la sfârșitul anului 2019 ale căror scanări CT au arătat diferențe față de pneumonia tipică.

”Nu există nicio garanţie că vom obţine răspunsuri”, le declara Mike Ryan unor jurnalişti, apreciind că este ”dificil” să se stabilească originea unei pandemii.

Misiunea OMS se desfăşoară într-un context delicat, după ce Beijingul a întârziat să autorizeze venirea experţilor, al unor întrebări cu privire la capacitatea acestora de a dispune de un acces fără restricţii şi al unor critici dure ale Statelor Unite, care au acuzat China de faptul că au ascuns amploarea iniţială a crizeisanitare.

Problema originii pandemiei a fost puternic politizată de către Donald Trump şi Beijing.

Deși nu a fost anunțat un itinerar exact, OMS a declarat că echipa intenționează să viziteze piața de animale vii din centrul focarului timpuriu, precum și Institutul de virologie Wuhan. O ipoteză, respinsă de China, este că focarul a fost cauzat de o scurgere la laboratorul guvernamental.

China a avansat teoria potrivit căreia noul coronavirus exusta deja în străinătate şi că a fost ”importat” şi apoi descoprit la Wuhan.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez, Zhao Lijian, a declarat, vineri, că experții OMS și chinezi lucrează împreună pentru a urmări originea virusului, dar a subliniat că misiunea nu este o anchetă.

 

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: