sâmbătă, septembrie 24, 2022

Eczemele – Nu se cunoaște cauza exactă a apariției eczemei, dar se crede că aceasta reprezintă un răspuns hiperactiv pe care sistemul imunitar al organismului îl dă la apariția unui factor iritant.

Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că această afecțiune reprezintă un factor de stres pentru cei care o dezvoltă, cu atât mai mult cu cât în prezent nu există un tratament care să trateze eczema definitiv, ci doar mijloace prin care simptomele ei pot fi ameliorate, puseele acute tinute sub control si prevenite prin diverse masuri specifice.

Te-ar mai interesa: Alimentul periculos pe care românii îl consumă zil...

Indiferent care parte a pielii este afectată, eczema este însoțită întotdeauna de mâncărime, care uneori va începe înainte de apariția erupției cutanate.

“Erupția își va face apariția cel mai frecvent pe față, în spatele genunchilor, încheieturilor mâinilor sau picioarelor, dar poate afecta și alte zone ale corpului, care vor avea un aspect foarte uscat, îngroșat sau solzos. La persoanele cu piele deschisă la culoare aceste zone pot părea inițial roșiatice și apoi maronii, iar în rândul celor cu pielea mai închisă la culoare eczema poate influența pigmentarea, zona afectată devenind fie mai deschisă, fie mai întunecată”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău, dermatolog.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Această vitamină este regina sezonul...

Cel mai frecvent întâlnit tip de eczemă este eczema atopică, care afectează de obicei copiii, dar poate fi întâlnită și la adulți. De asemenea, eczema este comună în familiile cu antecedente de alergii sau astm.

Cauze

Cauza afecțiunii nu este foarte clară, însă se cunoaște faptul că bariera de protecție a pielii tinde să fie redusă la persoanele care se confruntă cu eczema atopică, cel mai frecvent tip de eczemă. Acest lucru conduce la o creștere a pierderii de apă și o tendință spre uscarea pielii. O altă cauză o reprezintă existența unor disfuncții ale sistemului imunitar, care provoacă un răspuns inflamator nedorit la nivelul pielii.

Te-ar mai interesa: Fructele care se coc toamna târziu. Mihaela Bilic:...

„Anumite substanțe sau afecțiuni numite factori declanșatori pot determina acutizarea unor episoade de eczemă: iritanți precum săpunuri și detergenți, materiale cum ar fi lâna, infecții ale pielii, umiditate scăzută, căldura, transpirația sau stresul emoțional. Alergenii precum acarieni, polen, mucegaiuri sau alimente pot avea același efect”, atenționează specialistul dermatolog.

Te-ar mai interesa: Orașul care a interzis reclama la carne. Medicul C...

Chiar dacă un număr mare de copii care au eczeme prezintă în același timp și alergii alimentare, acest lucru nu înseamnă că anumite alimente, cum ar fi lapte, ouă și nuci cauzează apariția lor.

Diagnostic și tratament

Deși nu există teste pentru a diagnotica eczema, cel mai adesea medicul poate pune un diagnostic prin simpla examinare a pielii. Deoarece multe persoane cu eczeme prezintă și alergii, pot fi efectuate teste de alergie pentru a determina posibilele substanțe iritante sau declanșatoare.

Te-ar mai interesa: Un medic trage semnalul de alarmă: „Este bine să f...

Din păcate, până în prezent nu există un tratament pentru eczemă, dar dacă afecțiunea este ținută sub control prin vizite regulate la medicul dermatolog, persoanele afectate de această problemă pot duce o viață absolut normală.

„Produsele disponibile fără rețetă, cum ar fi unguent cu 1% hidrocortizon sau cremele și unguentele pe bază de prescripție care conțin corticosteroizi sunt adesea de ajutor pentru a diminua inflamația. În plus, dacă zona afectată se infectează, medicul poate prescrie antibiotice pentru a ucide bacteriile cauzatoare de infecție. Alte tratamente alternative pentru persoanele a căror afecțiune nu răspunde la alte tratamente includ antihistaminice pentru a diminua mâncărimea severă, tratamente pe baza de gudron sau ciclosporină, fototerapia”, recomandă domnul doctor Laurențiu Vlădău, dermatolog.

Deoarece afecțiunea cauzează apariția senzației de mâncărime a pielii și uscarea ei, sunt recomandate loțiuni și creme puternic hidratante, pentru a hrăni pielea. Aceste produse este recomandat să fie aplicate imediat după baie, pentru a sigila umiditatea în piele. Compresele la rece pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ameliora senzația de mâncărime.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private