Sari la conținut

Efecte secundare ale paracetamolului: Este bine să luați paracetamol zilnic?

PARACETAMOL este cel mai des utilizat analgezic și antipiretic la nivel mondial și, deși este disponibil pe scară largă, asta nu înseamnă că este 100% sigur.

Paracetamolul este un analgezic cu adevărat util care tratează durerile și temperaturile ridicate, dar puteți supradoza medicamentul. În 2020, 235 de persoane au murit din cauza otrăvirii cu paracetamol în Anglia și Țara Galilor. Paracetamolul reprezintă 48 la sută din internarile pentru otrăvire la spital. Deci, este sigur să luați paracetamol zilnic? Și există efecte secundare ale tratamentului cu analgezice?

De cele mai multe ori, paracetamolul este perfect sigur pentru a fi luat în mod regulat.

Paracetamolul cauzează foarte rar reacții adverse dacă îl luați în doza potrivită, care este de una sau două comprimate de 500 mg de până la patru ori în 24 de ore pentru adulți.

Aproximativ 6.300 de tone de paracetamol sunt vândute în Regatul Unit în fiecare an, sau 70 de tablete de persoană anual, așa că britanicii se bazează în mod clar pe medicament.

Dacă aveți orice formă de durere cronică, paracetamolul ar putea fi Sfântul Graal și s-ar putea să îl luați zilnic. Dar este asta sigur?

Este bine să luați paracetamol zilnic?

Potrivit site-ului NHS, este sigur să luați paracetamol în mod regulat timp de mulți ani, atâta timp cât nu luați mai mult decât doza recomandată.

Cu toate acestea, unii experți au susținut că persoanele care iau medicamentul în mod regulat își măresc riscul de atac de cord, sângerare la stomac, insuficiență renală, insuficiență hepatică și deces.

Se crede că unul din patru oameni depășește frecvent doza zilnică maximă de paracetamol, așa că mulți dintre noi nu îl folosim în siguranță.

NHS subliniază că, în ciuda zvonurilor, nu există dovezi solide care să sugereze că administrarea de paracetamol va reduce fertilitatea la bărbați sau femei sau va afecta orice tip de contracepție, inclusiv pilula contraceptivă sau contracepția de urgență.

Supradozajul de paracetamol poate provoca reacții adverse grave, așa că este important să acordați atenție dozei de pe ambalaj și să evitați să luați mai mult decât doza dumneavoastră recomandat[.

Un studiu care a inclus peste 1,7 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani din Marea Britanie a găsit înregistrări de 31.509 de persoane care au fost tratate pentru otrăvire.

Acolo unde a fost înregistrată substanța, 40% dintre otrăviri au implicat paracetamol și 33% au implicat alcool.

Este puțin probabil să luați unul sau două comprimate suplimentare de paracetamol din greșeală, atâta timp cât nu luați mai mult de opt comprimate în 24 de ore.

Așteptați cel puțin 24 de ore înainte de a mai lua paracetamol, dacă acesta este cazul.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel