marți, iunie 28, 2022

Terapia cu STATINE a ajuns să fie esențială în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, dar mulți sunt încă descurajați să ia medicamentul din cauza efectelor sale secundare. Cele mai notorii efecte secundare includ durerile musculare și durerile de cap. Ocazional, utilizatorii de statine pot prezenta o reacție neobișnuită pe buze și gură noaptea.

Statinele au rolul de a scădea nivelul de bază al colesterolului din sânge. De asemenea, medicamentul extrage placa, ceea ce ajută la prevenirea riscului de evenimente cardiace adverse, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Dar dezbaterea dacă beneficiile medicamentului depășesc riscurile rămâne totuși în plină desfășurare. Plângerile de durere corporală, de exemplu, sunt frecvente după utilizarea statinelor. Un alt efect secundar, care afectează buzele și limba, poate o reacție mai puțin cunoscută la medicament.

Te-ar mai interesa: Simptomele diabetului: semn în jurul ochilor care ...

Potrivit NHS: „Rosuvastatina aparține unui grup de medicamente numite statine. Este folosit pentru a reduce colesterolul dacă ați fost diagnosticat cu colesterol ridicat.

De asemenea, este luat pentru a preveni bolile inimii și a vaselor de sânge, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Având în vedere ubicuitatea medicamentului, este larg acceptat că medicamentul are un profil bun de siguranță.

Reacțiile adverse frecvente includ de obicei stare de rău, dureri de cap, dureri de stomac, senzație de slăbiciune sau amețeală și constipație.

Dar efecte secundare ceva mai severe au fost raportate și în legătură cu medicamentul, inclusiv angioedem.

Te-ar mai interesa: Medic: La ce riscuri se expun persoanele care își ...

Angioedemul este rezultatul unei reacții alergice care apare atunci când organismul confundă o substanță inofensivă cu ceva periculos.

Corpul eliberează substanțe chimice în organism pentru a elimina substanțele străine, ceea ce provoacă umflarea pielii.

Umflarea apare de obicei sub suprafața pielii la mâini, picioare, zona din jurul ochilor, buzelor, limbii și organelor genitale.

„Poate fi grav și pune viața în pericol atunci când implică tractul respirator.”

Te-ar mai interesa: Horoscop Iulie. Cât de norocoși sunt nativii acest...

Medicamentele asociate în general cu angiodemia includ de obicei băuturi antiinflamatoare nesteroidiene și inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

Reacția este rar raportată în legătură cu statine.

Autorii lucrării au detaliat cazul unei paciente de 45 de ani cu antecedente medicale de hipotiroidism și hiperlipidemie, care a prezentat episoade nocturne recurente de umflare a feței, buzelor și limbii.

Te-ar mai interesa: VITAL pentru HEMOFILIE, arși, ambulanțe, zone de r...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private