Sari la conținut

Efecte suferite de îngrijitorul unei persoane cu demență: de la insomnie, la diabet sau boli cardiovasculare

ingrijitoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Creste numarul cazurilor de persoane in varsta abandonate in spitale

Efecte suferite de îngrijitorul unei persoane cu demență: de la insomnie, la diabet sau boli cardiovasculare

Când o persoană începe să prezinte simptome ale unui anumit tip de demență (Alzheimer, Parkinson, boala Pick, corpi Lewy, demență vasculară…) nu numai că viața lui se schimbă, ci și cea a tuturor oamenilor din jurul său, în special a celor care trăiesc cu a ei.

În stadiile incipiente ale bolii, persoana afectată poate continua să aibă autonomie prin adaptarea anumitor acțiuni la abilitățile sale. Totuși, pe măsură ce demența progresează, va avea nevoie din ce în ce mai mult de ajutorul unui îngrijitor, care este de obicei partenerul persoanei afectate, părinții sau copiii.

Persoanele care îngrijesc o rudă cu demență suferă adesea probleme fizice și psihologice din cauza supraîncărcării emoționale și de muncă. 

Îngrijitorul, pe lângă funcțiile zilnice care trebuie îndeplinite pentru a-l ajuta, trăiește cu presiunea emoțională de a vedea cum creierul persoanei iubite se închide progresiv și, odată cu acesta, amintirile și legăturile emoționale care i-au unit.

Efecte suferite de îngrijitorul unei persoane cu demență

Povara fizică și psihologică pe care o suportă este atât de mare încât sunt expuși riscului de a dezvolta tulburări mintale sau boli.

Acestea sunt principalele efecte suferite de îngrijitorul unei persoane cu demență:

  • Efecte asupra comportamentului: oboseala și stresul pot duce la stări emoționale negative legate de anxietate, iritație, manie, vinovăție etc.
  • Efecte psihosomatice: stresul cu care se trăiește se manifestă în organismul îngrijitorului, ducând la probleme de insomnie, anorexie nervoasă sau alopecie, printre altele.
  • Probleme clinice: vulnerabilitatea sănătății celor care îngrijesc o persoană cu demență crește riscul de a dezvolta patologii pe care altfel nu le-ar fi suferit, precum boli cardiovasculare, infecții, diabet sau depresie.
  • Probleme de comportament: atunci când situația îl copleșește pe îngrijitor, se poate acumula tensiune care, la rândul său, provoacă comportamente negative care provoacă izolarea, pierderea prieteniilor și chiar ruperea relației.

Deși nu este ușor să previi apariția vreuneia dintre aceste probleme, îngrijitorul trebuie să încerce să abordeze îngrijirea membrului familiei sale ca pe un ajutor pozitiv care îi permite să fie mai aproape de el și cu care își sporește calitatea vieții, și nu ca o muncă care trebuie făcută perfect și ca o obligație.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel