Sari la conținut

Râsul, cel mai bun medicament! Specialist: Declanșează endorfine care reduc stresul și anxietatea

rasul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Terapia prin ras

Motive bazate pe știință pentru care râsul este cel mai bun medicament.  Stresul este, fără îndoială, o parte inevitabilă a unei vieți moderne, ocupate. Cu toate acestea, este important să îl atenuăm acolo unde putem, astfel încât să păstrăm o mentalitate sănătoasă.

Mai multe studii au arătat că râsul poate scădea hormonii de stres din sânge, poate crește substanțele chimice care ne ajută să ne simțim bine (endorfinele) și ne poate întări sistemul imunitar.

Cercetările mai spun că introducerea unor râs în viața profesională poate contribui la productivitate și poate întări în continuare legăturile la locul de muncă.

Râsul, cel mai bun medicament! Specialist: Declanșează endorfine care reduc stresul și anxietatea

„Mai nou, râsul și umorul au fost utilizate ca tehnică în terapia cognitiv-comportamentală pentru a face relațiile fizice, psihologice și sociale sănătoase, îmbunătățind astfel calitatea vieții. Există, de asemenea, o practică alternativă minte/corp bazată pe concept, numită „yoga râsului”, care câștigă în mod constant popularitate în întreaga țară și pe glob.

Practica este o combinație de exerciții de râs și respirație yoga, adesea desfășurate într-un cadru de grup. Rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative ale emoțiilor pozitive și reduceri ale simptomelor de stres și anxietate, precum și o îmbunătățire a calității somnului”, a explicat Sanjeev Jain, Jt. directorul general, Akums & Drugs Pharmaceuticals, pentru Hindustan Times. 

Râsul este adesea menționat drept cel mai bun medicament datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate și, din punct de vedere fiziologic, râsul declanșează eliberarea de endorfine, substanțele chimice naturale ale organismului, care duc la o creștere instantanee a dispoziției și o reducere a stresului și anxietate.

Râsul stimulează, de asemenea, sistemul imunitar prin creșterea producției de anticorpi și activarea celulelor imune, sporind astfel imunitatea generală. 

„Deseori trecem cu vederea semnificația încorporării râului în rutina noastră zilnică. În loc să ne oprim asupra momentelor stresante ale vieții, să le îmbrățișăm cu umor. Implicarea în activități care ameliorează stresul, cum ar fi vizionarea videoclipurilor amuzante, luarea mesei în oraș sau organizarea de seri de jocuri cu prietenii, poate face o diferență notabilă.

Chiar și în zilele în care umorul pare evaziv, pur și simplu găsirea a câteva motive pentru a zâmbi ne poate lumina viziunea.

Râsul posedă capacitatea incredibilă de a vindeca, de a promova relații mai puternice și de a ne îmbunătăți atât bunăstarea fizică, cât și emoțională. Este cu adevărat o resursă remarcabilă pentru a depăși provocările și a îmbrățișa o viață mai sănătoasă și mai fericită”, a concluzionat Sanjeev Jain.

6 motive de sănătate bazate pe știință pentru care ar trebui să începi să râzi chiar de azi

Iată 5 motive susținute de știință pentru care râsul este benefic:

1. Întărește sistemul imunitar: Râsul scade hormonii de stres, crește celulele imunitare și anticorpii de luptă împotriva infecțiilor și stimulează sistemul limfatic pentru a elimina deșeurile și toxinele.

2. Reduce stresul: Râsul poate încuraja un sentiment general de bunăstare prin stimularea unui val de hormoni care reduc stresul, cum ar fi epinefrina și dopamina. Un râs bun, copios, oxigenează corpul și oferă o eliberare fizică și emoțională; lăsând apoi mușchii mai relaxați.

3. Încurajează sănătatea inimii: Râsul îți crește ritmul cardiac și cantitatea de oxigen din sânge. Acționează ca un exercițiu excelent și aduce beneficii sănătății la fel ca o plimbare de dimineață de o oră.

„Pompează inima și amortizează vasele de sânge. Acest lucru poate îmbunătăți funcția vasculară și poate reduce riscul unui atac de cord.”, spune dr. Jain.

4. Arde calorii: Un efect secundar comun al stresului cronic este creșterea în greutate.

Râsul nu este în niciun caz un înlocuitor pentru exercițiile fizice regulate, cu toate acestea, o cercetare realizată de Centrul Medical al Universității Vanderbilt a arătat că râsul timp de 10 până la 15 minute pe zi arde între 10 și 40 de calorii și, de asemenea, reduce hormonii de stres care provoacă creșterea în greutate.

5. Îți dă o stare de bine: Îmbrățișați umorul în rutina zilnică, angajați-vă în activități care ameliorează stresul și concentrați-vă pe momentele pozitive pentru a îmbunătăți starea generală de bine.

„Râsul este o resursă puternică pentru a depăși provocările și a duce o viață mai sănătoasă și mai fericită. Deci, haideți să o îmbrățișăm și să găsim bucurie chiar și în mijlocul seriozității vieții”, spune dr. Jain.

6. Întărește legăturile: Râsul ne conectează cu ceilalți. Majoritatea oamenilor consideră că râsul este contagios.

Un râs împărtășit cu prietenii, familia sau un coleg de muncă vă poate ajuta să vă simțiți mai conectat la acea persoană și să formați o legătură puternică și de durată.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel