Sari la conținut

Efecte tămăduitoare ale aurului negru. Condimentul-miracol care te ajută să slăbeşti rapid

piper
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce este bun piperul pentru sănătate

Acest condiment special, nelipsit de la nici o masă, nu doar că adaugă savoare mâncărurilor, ci și vindecă organismul. În antichitate era considerat „aurul negru”, cu efecte tămăduitoare renumite şi demonstrate în timp. 

Piperul a fost menționat pentru prima dată în urmă cu mai bine de trei mii de ani. Popular în India, condimentul s-a răspândit rapid în întreaga lume. Se crede că primul european care a gustat piper negru a fost Alexandru cel Mare.

În antichitate, condimentul indian valora de două ori mai mult decât aurul. Astfel, Roma antică le-a răsplătit pe huni și vizigoți cu o tonă de piper pentru a le opri raidurile pentru o vreme.

Efectele tămăduitoare ale aurului negru

Condimentul din India a fost renumit pentru efectele sale tămăduitoare asupra întregului organism. Dr. Avik Roy enumeră proprietățile terapeutice ale piperului negru:

– Ajută la pierderea în greutate. Piperina din piper negru previne formarea de noi celule adipoase. Potrivit specialiştilor, consumul de piper negru poate stimula metabolismul și poate ajuta la arderea grăsimilor, ceea ce poate fi benefic în procesul de pierdere în greutate.

– Îndepărtează toxinele. Substanțele active ale condimentului sporesc acțiunea enzimelor implicate în eliminarea toxinelor din organism.

– Previne dezvoltarea cancerului. Alcaloidul piperin are efect antitumoral.

– Normalizează digestia. Componentele biologic active ale ardeiului au un efect benefic asupra activității stomacului și intestinelor.

– Scade nivelul colesterolului. Prin reducerea nivelului de lipoproteine ​​cu densitate scăzută, piperul negru joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Îmbunătățește sănătatea creierului. Piperul negru conține piperină, care poate crește producția de serotonină și dopamină în creier, contribuind la îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății mentale.

„Piperul negru are proprietăți antioxidante puternice care ajută la combaterea radicalilor liberi. Astfel, protejează sistemul cardiovascular, ficatul și alte organe de diferite boli.

Radicalii liberi sunt particule moleculare care promovează mutațiile ADN, provocând dezvoltarea tumorilor. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să renunți la obiceiurile proaste și să fii atent la o alimentație adecvată”, spune medicul.

Acest condiment are un efect puternic asupra curățării tractului respirator superior, ajutând să facă față nu numai unei răceli obișnuite, ci și bronșitei. Piperina, care face parte din condiment, are un efect expectorant, elimină sputa din plămâni și ajută la eliminarea rapidă a infecției.

De asemenea, piperina din piperul negru are un efect pozitiv asupra funcției creierului, fiind benefic pentru pacienții cu boli Alzheimer și Parkinson. În plus, piperul negru întăreşte sistemul imunitar, protejând organismul de diferite viruși.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel