Sari la conținut

Efectele adverse extrem de periculoase ale uzului de paracetamol pe termen lung

Persoanele cu hipertensiune arterială care iau paracetamol pe bază de rețetă s-ar putea confrunta cu o creștere a riscului de atacuri de cord și accident vascular cerebral, sugerează un studiu.

Medicii ar trebui să se gândească la riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau acesta timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, potrivit BBC.

A lua analgezicul pentru dureri de cap și febră este sigur, subliniază ei.

Alți experți spun că sunt necesare cercetări pe mai mulți oameni pe un interval de timp mai lung pentru a confirma concluziile.

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiuliilor sale pentru utilizarea pe termen lung.

O jumătate de milion de oameni – unul din 10 – din Scoția au primit medicamentul în 2018.

Studiul a urmărit 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială sau hipertensiune.

Într-un studiu randomizat, li s-a cerut să ia 1 g de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică – și apoi pastile inactiv, sau placebo, timp de încă două săptămâni.

Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral” mult mai mult decât un placebo, a spus profesorul James Dear, farmacolog clinic la Edinburgh.

Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să prescie pacienților cu durere cronică  o doză cât mai mică de paracetamol și să-i supravegheze îndeaproape pe cei cu hipertensiune arterială și cu risc de boli de inimă.

Investigatorul principal Dr. Iain MacIntyre, consultant în farmacologie clinică, la NHS Lothian, a spus: „Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este, desigur, bine”.

Dr. Dipender Gill, lector de farmacologie clinică și terapie, la St George’s, Universitatea din Londra, a declarat că studiul, publicat în jurnalul Circulation, a constatat „o creștere mică, dar semnificativă a tensiunii arteriale la o populație albă scoțiană”, dar „răman multe necunoscute”.

„În primul rând, nu este clar dacă creșterea observată a tensiunii arteriale va fi susținută cu utilizarea pe termen lung a paracetamolului”, a spus el.

„În al doilea rând, nu se știe cu certitudine dacă orice creștere a tensiunii arteriale atribuită consumului de paracetamol ar duce la un risc crescut de boli cardiovasculare”.

Un studiu amplu din SUA a găsit anterior o legătură între utilizarea pe termen lung a paracetamolului și riscul crescut de atacuri de cord – dar nu a putut dovedi că unul l-a cauzat pe celălalt.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel