Sari la conținut

Efectele caniculei sunt nocive: Risc de a contracta bacterii

caniculă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Pentru Romania, vremea caniculara este atunci cand temperaturile maxime ating sau depasesc 35 grade C în timpul zilei și în jur a 20 de grade C, sau peste acest prag, noaptea. Organismul nostur poate suferi in timpul caniculei prin pierdere de apa si electroliti.

Efectele caniculei asupra organismului. Cum se poate preveni deshidratarea

Pentru a ajuta organismul să depășească perioadele caniculare, este nevoie de o dietă echilibrată, spune nutriţionistul-dietetician Adina Rusu.

Într-un interviu acordat pentru Agerpres, nutriționistul susține că în timpul caniculei, cantitatea de apă pierdută prin transpiraţie crește, iar odată cu ea, organismul este predispus la deshidratare.

Lichidele, esenșiale pentru organism

În acest sens, se recomandă consumul unei cantități mai mare de lichide, însă nu băuturi alcoolice sau carbogazoase. Totodată, cofeina nu este nici ea recomandată în această perioadă.

„În special în zilele călduroase este fundamental să suplimentăm aportul de lichide cu cel puţin 20-30% faţă de cantitatea consumată în mod uzual. Atenţie, însă, consumul unei cantităţi mai mari de lichide nu înseamnă suplimentarea consumului de băuturi alcoolice, carbogazoase sau îndulcite.

Efectele deshidratării 

Spre deosebire de apă, aceste băuturi stimulează eliminarea unei cantităţi şi mai mari de apă din organism, crescând deshidratarea şi făcându-ne să ne simţim şi mai obosiţi. Acelaşi efect apare şi în cazul cafelei, al ceaiurilor şi al altor băuturi ce conţin cofeină, atunci când sunt consumate în exces”, a explicat Adina Rusu, pentru sursa citată.

Nutriționistul susține că nimeni nu trebuie să subestimeze consecințele pe care deshidratarea le are asupra organismului.

„Consecinţele deshidratării asupra organismului nu trebuie să fie subestimate, deoarece se pot manifesta sub forma unor dezechilibre foarte grave, în special în zilele cu temperaturi ridicate. Mai mult, consumând cantitatea optimă de apă putem preveni alte afecţiuni, care sunt frecvente pe parcursul verii.

De exemplu, expunerea la soare creşte riscul de calculi renali atât din cauza deshidratării, cât şi ca urmare a unor modificări din metabolismul calciului, modificări apărute ca urmare a creşterii sintezei de vitamina D. Menţinerea unei bune hidratări a organismului reprezintă cea mai importantă modificare a stilului de viaţă pe care o putem face, prin care putem scădea riscul de calculi renali cu până la 50%”, a arătat Adina Rusu, pentru sursa citată.

Ce se întâmplă cu organismul nostru pe timpul caniculei?

În momentul în care corpul transpiră, acesta nu pierde doar apă ci și săruri și vitamine. Acesta este motivul pentru care multe persoane pot resimți lipsa energiei și se pot confrunta și cu stări de oboseală.

„Fructele şi legumele proaspete, de sezon reprezintă o metodă foarte bună prin care îi putem readuce organismului nutrienţii pierduţi. În special în timpul sezonului estival, natura ne oferă o gamă largă de fructe şi legume, parcă pentru a satisface gusturile fiecăruia dintre noi şi mai ales pentru a ne atrage atenţia asupra importanţei lor.

Astfel, fructele şi legumele proaspete sunt foarte bogate în apă, săruri minerale şi vitamine, fiind o soluţie ideală prin care putem reintroduce micronutrienţii pierduţi prin transpiraţie, pentru a face faţă mai bine celor mai călduroase zile. Trei porţii de legume şi 2-3 fructe de sezon pe zi sunt suficiente pentru a ne ajuta în lupta cu temperaturile ridicate din timpul verii şi pentru a ne redobândi starea de bine”, a menţionat Adina Rusu.

Atenție la alimentație!

Reducerea consumului de alimente procesate și bogate în grăsimi este esențială. De asemenea, trebuie evitate și untul maioneza, dar și alimentele prăjite.

Ce alimente să eviți?

„Cum? În primul rând, este foarte important să respectăm programul meselor principale ale zilei. Distribuirea alimentelor pe parcursul zilei în mese mici şi dese ajută la o mai bună distribuire a energiei pe parcursul zilei, la menţinerea glicemiei la un nivel cât mai constant, astfel încât să ajungem la prânz şi la cină fără a avea o senzaţie puternică de foame.

De asemenea, este necesară reducerea consumului de alimente procesate şi bogate în grăsimi, limitând preparatele care conţin, de exemplu, smântână, unt, maioneză sau prăjeli. Sunt de preferat alimentele proaspete, uşor digerabile şi bogate în apă, eventual gătite la aburi, astfel încât aportul de vitamine şi minerale să rămână neschimbat”, este sfatul nutriţionistului.

Adina Rusu precizează că este foarte important și ce mâncăm, în funcție de proteine.Carne la grătar forțează organismul că consume mai multă energie pentru a putea fi digerată.

„Astfel, dintre macronutrienţi, proteinele sunt cel mai greu de digerat, generând şi cea mai mare cantitate de căldură. Aşa se poate explica de ce, în urma efortului depus pentru digestia cărnii de la grătarul cu prietenii, ne putem simţi de parcă am fi alergat la maraton, deşi doar am stat la masă şi am mâncat. Acelaşi efect îl poate cauza şi consumul de alcool sau condimentarea excesivă a alimentelor.

Nu în ultimul rând, mai ales în zilele călduroase de vară, este esenţial să respectăm metodele de conservare a alimentelor pe care le consumăm. Conservarea deficitară a alimentelor ne expune la un risc mai mare de a contracta bacterii intestinale care pot provoca gastroenterite şi pot contribui la deshidratare”, a conchis Adina Rusu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.