Sari la conținut

Efectele lunii pline asupra sănătății. Fazele lunii în 2023: când vom avea Lună Plină?

Luna Plina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Efectele lunii pline asupra omului

Efectele lunii pline asupra sănătății. Fie că suntem conștienți sau nu, Luna Plină ne afectează sănătatea și ne influențează comportamentul.

Există studii, pe de o parte, care spun că Luna are un impact asupra anumitor aspecte ale sănătății, cum ar fi nașterea. Iar pe de altă parte, alte studii nu au găsit nicio legătură.

Potrivit oamenilor de știință, chiar și atunci când Luna pare să afecteze oamenii, s-ar putea să nu fie vorba chiar de influența directă a satelitului natural al Pământului.

Luna Plina in pesti
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Care sunt efectele Lunii Pline asupra oamenilor

Cu toate acestea, există unele mituri și idei preconcepute legate de acest subiect. Iată câteva dintre ele:

  1. Somn perturbat: Unele persoane cred că luna plină le afectează somnul și că au dificultăți în a adormi. Cu toate acestea, cercetările nu au demonstrat în mod concludent o legătură directă între faza lunii și calitatea somnului. Perturbările de somn pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi stresul sau obiceiurile de somn nesănătoase.
  2. Creșterea activității umane: Există și credința că luna plină poate determina oamenii să devină mai activi sau mai energici. Cu toate acestea, nu există date științifice care să confirme acest lucru.
  3. Creșterea comportamentului agresiv: În folclor, se spune adesea că oamenii devin mai iritabili sau agresivi în timpul fazei de lună plină. Cu toate acestea, cercetările nu au găsit dovezi solide care să susțină acest mit.
  4. Nivelurile de fertilitate și nașteri: Unele culturi cred că lunile pline pot influența nivelurile de fertilitate și pot determina creșterea nașterilor. Cu toate acestea, studiile științifice au arătat că nu există o corelație semnificativă între faza lunii și nașterile umane.

În concluzie, majoritatea ideilor privind efectele lunii pline asupra corpului uman sunt legende și mituri fără o bază științifică solidă.

Corpul uman este, în general, rezistent la influențele astrologice sau lunare, iar comportamentul și starea de sănătate a unei persoane sunt mai degrabă influențate de factori precum genetica, mediu, stilul de viață și sănătatea generală.

Fazele lunii în 2023: când vom avea Lună Plină?

La luna plină, Luna este orientată spre Soare, așa cum este văzută de pe Pământ, de aceea apare luminată complet.

Anul 2023 are de oferit două eclipse de Soare și două eclipse de Lună. Prima dintre cele două eclipse lunare ale anului, cea din 5 mai, a fost aproape invizibilă în Europa Centrală.

Rămâne eclipsa parțială de Lună din seara zilei de 28 octombrie. Potrivit meteoradar.ro, dacă vremea va fi senină, aceasta poate fi observată și din Europa. Cu toate acestea, doar o foarte mică parte din luna plină va fi „acoperită” în timpul acestei eclipse.

Datele de început pentru fiecare lună plină din 2023 sunt prezentate în tabelul de mai jos:

Zi Dată Oră
Sâm 7 ianuarie 01:07
Dum 5 februarie 20:28
Mar 7 martie 14:40
Joi 6 aprilie 07:34
Vin 5 mai 20:34
Dum 4 iunie 06:41
Lun 3 iulie 14:38
Mar 1 august 21:31
Joi 31 august 04:35
Vin 29 septembrie 12:57
Sâm 28 octombrie 23:24
Lun 27 noiembrie 11:16
Mie 27 decembrie 02:33

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.