duminică, iunie 4, 2023

Efectele steroizilor anabolizanți asupra inimii și sănătății mintale! Utilizarea greșită a steroizilor androgeni anabolizanți poate duce la efecte mentale negative.

Boli de inimă și tulburări de dispoziție

Din dorința de a crește masa musculară și de a îmbunătăți performanțele sportive mulți sportivi apeleză la steroizi anabolizanți, în ciuda efectelor secundare cunoscute ale acestora, inclusiv un risc crescut de boli de inimă și tulburări de dispoziție.

Te-ar mai interesa: Avertismentul Lidei Fecioru: „Aşa aduci ghinionul ...

Potrivit unor noi studii, daunele pot persista chiar și după ce sportivii încetează să mai ia hormoni sintetici.

Mesajul este clar atunci când vine vorba de utilizarea steroizilor anabolizanți pentru a spori masa musculară și performanța atletică.

„Nu o faceți”, avertizează autorul studiului, Dr. Yeliz Bulut de la Spitalul Universitar din Copenhaga.

Un studiu a implicat 64 de bărbați sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani care au făcut antrenamente de forță. Dintre aceștia, 28 foloseau steroizi anabolizanți, 22 erau foști utilizatori de steroizi, iar 14 nu luaseră niciodată steroizi.

Te-ar mai interesa: O lingură luată zilnic din acest produs poate redu...

Bărbații au fost testați pentru a vedea cât de mult sânge curgea către mușchii inimii lor atunci când se odihneau și când făceau exerciții fizice.

Atât foștii utilizatori, cât și cei care au luat steroizi în perioada studiului au avut un flux sanguin afectat către inimă în comparație cu cei care nu au folosit niciodată.

Cei mai mulți dintre foștii utilizatori au încetat să mai ia steroizi cu mai mult de un an înainte de studiu.

Te-ar mai interesa: Semințele care desfundă vasele de sânge, curăță co...

În cadrul unui alt studiu, trei grupuri de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani au răspuns la chestionare și au donat sânge pentru a măsura nivelul hormonului masculin de testosteron.

Studiul a inclus 89 de utilizatori actuali de steroizi anabolizanți, 61 de foști utilizatori de steroizi și 30 de bărbați care nu au folosit niciodată steroizi.

Aproximativ trei sferturi dintre foștii utilizatori au încetat să mai ia steroizi cu mai mult de un an înainte de a participa la studiu. Ceilalți au fost „curați” mai mult de doi ani.

Te-ar mai interesa: Un nou studiu arată care este principala cauză a s...

Foștii utilizatori de steroizi au raportat o sănătate fizică și mentală mai precară, niveluri mai ridicate de oboseală, probleme de comportament și o stare emoțională mai proastă.

În plus, bărbații care au încetat să mai ia steroizi aveau niveluri mai scăzute de testosteron în comparație cu cei care nu au folosit niciodată steroizi.

„Calitatea deteriorată a vieții la foștii utilizatori de steroizi anabolizanți pare să persiste la mai mulți ani după întreruperea tratamentului”, a spus Bulut.

Te-ar mai interesa: Nu ești gras, ai stomacul umflat. Cum puteți scapa...

„Credem că scăderea calității vieții raportată de foștii utilizatori de steroizi anabolizanți ar putea fi cauzată atât de încetarea utilizării acestora, cât și de scăderea bruscă a nivelului de testosteron din sânge.”

Cercetătorii intenționează să efectueze un studiu mai amplu pentru a examina riscul de boli de inimă și calitatea vieții la foștii utilizatori de steroizi, potrivit Pro News.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private