Sari la conținut

Medic cardiolog: Este cel mai rău posibil pentru sănătatea inimii, risc de accident vascular cerebral și atac de cord

suplimente recomandate de cardiolog
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Suplimente alimentare recomandate de un medic cardiolog

Potrivit medicilor cardiologi, genetica joacă un un rol în sănătatea inimii. Se estimează că 90% dintre bolile de inimă pot fi prevenite prin dietă și obiceiuri de viață mai sănătoase. Nu există o dietă anume sau un stil de viață care să influențeze sănătatea inimii, dar cardiologii spun că anumite obiceiuri pot avea un impact mai semnificativ decât altele.

Cel mai rău obicei legat de sănătatea cardiovasculară

Potrivit medicului cardiolog Norman Lepor, cel mai nociv obicei pentru sănătatea inimii rămâne, fără doar și poate, tutunul, fie că este vorba de fumat, fie de vapat.

„Fumatul și vapatul cresc semnificativ riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boli vasculare periferice, care pot duce la amputarea picioarelor în cazurile severe”, spune Lepor. El adaugă că tutunul poate provoca și acumularea plăcii în arterele coronare, ceea ce poate crește nivelul de colesterol LDL, scrie parade.com.

Risc semnificativ de boli cardiovasculare

„Cel mai rău obicei legat de sănătatea cardiovasculară rămâne fumatul. Există un risc semnificativ de boli cardiovasculare, în general, precum și un risc crescut de cancer”, adaugă el.

Obiceiuri care pot avea un impact asupra sănătății inimii.

„Alte comportamente care sunt dăunătoare sănătății cardiovasculare includ stilul de viață sedentar și o dietă proastă, cu conținut ridicat de grăsimi saturate și aport ridicat de sodiu”, spune dr. Lepor, adăugând că excesul de greutate poate duce la numeroase probleme de sănătate asociate, crescând riscul de boli cardiovasculare. De aceea, este foarte important să fie ținut sub control nivelul colesterolului LDL.

„Fumatul este o bombă pentru sănătatea inimii, dar a avea un nivel ridicat de colesterol LDL este cel mai mare factor de risc pentru probleme de sănătate cardiovasculară”, a declarat el.

Lepor spune că evitarea grăsimilor trans, reducerea alimentelor bogate în sodiu și a grăsimilor saturate, precum și consumul alimentelor bogate în grăsimi nesaturate și exercițiile fizice regulate sunt modalități de a menține colesterolul LDL cât mai scăzut.

Obicei bun pentru inimă

Dr. Lepor recomandă frecvent pacienților  săi celebra dietă mediteraneană, care pune accentul pe legume, fructe și grăsimi sănătoase.

În ceea ce privește mișcarea, medicul le recomandă pacienților să facă mișcare cel puțin 150 de minute pe săptămână, fie că e vorba de mers rapid, fie de exerciții fizice.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel