miercuri, septembrie 28, 2022

Efectele telefonului mobil se pot observa în dezvoltarea copilului. Acestea provoacă dependență, afectează capacitatea copiilor de comunicare și produc schimbări de comportament. De asemenea, pot cauza probleme oftalmologice și inhibă secreția de melatonină.

Melatonina este hormonul care reglează ritmul circadian și anunță organismul atunci când are nevoie de odihnă. Lumina albastră emisă de telefoanele mobile inhibă secreția acestui hormon, având un efect negativ asupra programului de somn.

Te-ar mai interesa: Avertisment privind cancerul: deficitul de vitamin...

Care sunt efectele telefonului mobil asupra copiilor?

Potrivit Odoraș, medicul oftalmolog Cristina Guzun consideră că până la vârsta de 5 ani copiilor le este contraindicat să petreacă timpul în fața telefoanelor mobile sau calculatoarelor.

„Lumina albastră care se emană de la ecrane inhibă secreția melatoninei (hormonul somnului), iar în timp are un efect dăunător asupra copilului. Timpul maxim pe care îl poate petrece un copil în fața telefonului pentru a evita problemele oftalmologice este:

  • De la 5 la 7 ani nu mai mult de 10 minute;
  • Până la 10 ani – nu mai mult de 15 minute;
  • De la vârsta de 10 ani se permite câte 20 minute de 3 ori pe zi.

Sunt niște indicații drastice din motiv că unii copii acuză cefalee, ochi roșii și senzația de nisip în ochi în urma unui timp îndelungat petrecut în fața gadgeturilor. De asemenea, este important să menționăm că copiii concentraţi la monitor uită să clipească, clipitul este o reacție de protecție, iar ei clipesc de 3-4 ori mai rar. Un copil în mod normal ar trebui să clipească de 10-14 ori pe minut”, susține medicul.

Te-ar mai interesa: Urmează sărbătoare cu CRUCE ROȘIE. Tot ce este bin...

De asemenea, psihologul Lenke Iuhos că alte 3 efecte sunt vizibile în cazul copiilor care folosesc prea mult telefonul mobil.

Creativitate redusă

„Toate aceste clipe, dacă sunt înlocuite doar cu folosirea în exces a telefonului mobil, copilul își va trăi scenariile doar în creier, astfel că dezvoltarea creativității se va produce doar la nivel cognitiv, nu va fi transpusă și în viața reală” susține psihologul Lenke Iuhos.

Te-ar mai interesa: Băutura din plante cu 5 ingrediente pe care o poți...

Astfel, copiii pot avea dificultăți în gestionarea situațiilor, în realitate.

Insomnii

„Din cauza folosirii telefonului mobil la ore târzii, fiind stimulați de multele notificări pe care le pot primi, mintea este într-o permanentă alertă, melatonina scade și nu se poate relaxa pentru a produce starea de somnolență. Chiar dacă va reuși, într-un final, să adoarmă, somnul copilului va fi sacadat, nu va fi destul de odihnitor, iar toate aceste efecte se pot observa din activitatea de dimineață”, afirmă psihologul.

Te-ar mai interesa: Vlad Ciurea: beți această licoare primul lucru dim...

Relația părinte-copil are de suferit

„Copilul va găsi mult mai repede răspunsuri pe internet, va primi mai repede și mai ușor aprecieri, stimulente emoționale, prin prezența iconițelor de pe ecranul telefonului mobil decât de la părinte. Tehnologia este parte din viața noastră, dar sfatul meu este să încercați să reduceți utilizarea telefonului mai ales atunci când nu sunt urgente. Este bine să răspundeți la un mesaj rapid sau să apelați pe cineva repede, mai ales dacă copilul este afectat și are nevoie de prezența adultului. Bucurați-vă de timpul pe care îl puteți petrece cu ei, astfel încât să îi ajute să devină adulți echilibrați”, adaugă psihologul Lenke Iuhos.

Te-ar mai interesa: Ceaiul bogat în vitamine cu efecte anticancer! Mer...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private