Sari la conținut

Ce este melatonina și care este rolul ei în organism?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se intampla in corpul nostru in somn

Melatonina, numită și „hormonul somnului”, este un hormon natural, produs de o glandă din interiorul creierului care anunță organismul că are nevoie de odihnă și induce starea de somn.

Melatonina este produsă de glanda pineală, situată între cele două emisfere. Aceasta este activată odată cu diminuarea luminii naturale și instalarea nopții. În lipsa luminii naturale, glanda pineală produce melatonina, care mai apoi este eliberată în sânge.

Melatonina este hormonul responsabil pentru inducerea stării de somnolență

De obicei acest lucru se întâmplă în jurul orei 21 și ca urmare nivelul de melatonină din sânge, crește brusc, pregătind astfel corpul pentru somn. Putem spune că melatonina este expresia chimică a perceperii întunericului de către organism. Pe durata nopții nivelul de melatonină rămâne ridicat și începe să scadă pe măsură ce apare lumina, explică bioclinica.ro.

Producția sa este influențată de detectarea luminii și întunericului de către retină, astfel încât lumina inhibă producția de melatonină, iar absența luminii stimulează producția. Lumina inhibă direct eliberarea melatoninei, de aceea melatonina mai este numită și „Dracula hormonilor” – „ ea iese doar în întuneric”.

Chiar dacă este „pornită” de ceas, glanda pineală nu va produce melatonina decât dacă persoană se află într-un mediu slab iluminat. Chiar și nivelele reduse de lumină pot afecta producerea melatoninei. Cercetările au arătat că lumina albastră afectează cel mai mult producerea hormonului.

Producția de melatonină este afectată în mod considerabil de lumina albastră, artificială. Implicit, acest lucru scade calitatea somnului și a timpului de odihnă

Lumina albastră concentrată de la tablete, e-readers sau smartphone-uri afectează nivelul de melatonină din organism mai mult decât orice altă lumină.

Lumina albastră, în timp, produce ravagii asupra producției de melatonină a corpului. Utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare are un impact negativ asupra producției de melatonină, a ritmului circadian și asupra somnului. Suprimarea melatoninei a fost legată de tulburări de somn, depresie, diabet, obezitate, boli de inimă și chiar unele forme de cancer.

Pentru a evita potențialele riscuri, este indicat să limitați timpul petrecut în fața ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: