Sari la conținut

Elena Udrea ar putea scăpa de condamnare. Și nu numai ea…

Elena Udrea ar putea scăpa de condamnare. Și nu numai ea… De condamnări ar mai putea scăpa și alte nume sonore, cum ar Ioana Băsescu și Sorin Blejnar.

Elena Udrea și alte persoane care au probleme cu legea ar putea scăpa de condamnări, grație unei decizii a Curții Constituționale.

În momentul în care Instanța Supremă va pune în aplicare decizia cu privire la prescripție, Elena Udrea, Sorin Blejnar sau Ioana Băsescu ar putea scăpa de condamnări.

Există precedent

O decizie a CCR, cu privire la prescripție, ar putea să îi scape de condamnări pe mulți dintre cei care au probleme cu legea, inclusiv persoane publice.

Decizia s-a aplicat deja în cazul unui om de afaceri din Iași, care a fost eliberat în baza ei. Ioan Zapodeanu este cel pentru care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să pună în aplicare decizia CCR cu privire la prescripție.

Aceasta se referă la termenul maxim în care poate fi trasă la răspundere o persoană care a încălcat legea, notează impact.ro.

Avocații omului de afaceri au depus contestația în anulare în cursul lunii decembrie a anului 2021. Afaceristul fusese condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu și spălare de bani.

Avocatul a motivat că acuzațiile aduse clientului său erau prescrise în baza deciziei Curții Constituționale, din anul 2018. Omul de afaceri fusese acuzat că ar fi beneficiat de retrocedări ilegale, în valoare de peste 1,5 milioane de euro.

Odată aplicată decizia, ea poate fi invocată și de avocații altor inculpați. Decizia CCR stabilește că termenul de prescripție a infracțiunilor este cel general, în lipsa unor alte prevederi. Decizia s-ar putea aplica și în cazul Elenei Udrea, al Ioanei Băsescu sau al lui Sorin Blejnar.

Când ar putea ieși din închisoare

Elena Udrea are de ispășit, în prezent, o pedeaspă de șase ani de închisoare, cu executare. Instanța Supremă a dat verdictul în dosarul Gala Bute în luna aprilie, când Udrea plecase, cu câteva zile înainte, din țară.

Aceasta a fost prinsă în Bulgaria, în timp ce încerca să treacă granița în Grecia.

După ce a petrecut săptămâni bune în arestul poliției din Bulgaria, Elena Udrea a fost extrădată și a ajuns, la jumătatea lunii iunie, în penitenciarul de femei de la Târgșor.

Potrivit avocatului Adrian Cuculis, Elena Udrea ar putea fi eliberată după ce ispășește două treimi din pedeapsă, adică după ce ar petrece în spatele gratiilor patru ani, mai precizeazpă impact.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel