Sari la conținut

Elevă însărcinată cu profesorul de religie! Ce a decis cadrul didactic după mediatizarea cazului

O minoră de la o casă de tip familial din Alba a rămas însărcinată cu un profesor de religie, cei doi, deveniţi între timp părinţi, având miercuri programare la Starea Civilă din cadrul Primăriei Sebeş pentru recunoaşterea paternităţii copilului, acum în vârstă de 1 an, şi emiterea unui nou certificat de naştere pentru acesta.

De asemenea, după mediatizarea acestui caz, profesorul de religie şi-a prezentat, miercuri, demisia din învăţământ, au informat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Alba.

De asemenea, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Alba a prezentat miercuri, într-un comunicat de presă, detalii despre „cazul elevei care a rămas însărcinată cu profesorul de religie”.

Născută în 2000, fata a beneficiat încă din 2001 de măsuri de protecţie specială, atât în sistem familial (asistent maternal profesionist), cât şi în sistem rezidenţial, ultima măsura de plasament fiind la Casa de Tip Familial Târsa, unitate rezidenţială din cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, cu care DGASPC are încheiat un contract de furnizare de servicii sociale. Tânăra a urmat cursurile Liceului Tehnologic de Turism şi Alimentaţie din Arieşeni, clasele a IX-a şi a X-a, absolvind clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni.

 

„Menţionăm că DGASPC Alba nu a fost informată cu privire la derularea unei anchete administrative de către unitatea de învăţământ privind zvonurile unei relaţii dintre minoră şi un cadru didactic”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei menţionate, în noiembrie 2017, fata le-a spus angajaţilor din casa de tip familial – preotului coordonator, managerului de caz, persoanei de referinţă că este însărcinată şi că doreşte să păstreze sarcina, dar nu a dorit să decline identitatea tatălui în cadrul şedinţelor de consiliere şi a discuţiilor cu managerul de caz.

„S-a revizuit Planul de Intervenţie Personalizat, stabilindu-se obiective şi activităţi legate de sarcina în evoluţie, monitorizarea lunară a stării de sănătate a viitoarei mame prin medicul de familie şi medicul specialist, alimentaţie sănătoasă, renunţarea la adicţii în perioada sarcinii. În programul de consiliere a minorei s-a insistat mult pentru conştientizarea importanţei continuării studiilor, a finalizării acestora în vederea obţinerii unei calificări. De asemenea, aceasta a fost consiliată şi transferată, în ultimul trimestru de sarcină, la Centrul Maternal „Speranţa” Alba Iulia, serviciu specializat pentru mamă şi copil, dând naştere în luna iunie 2018 unui copil la maternitatea din localitatea Sebeş”, transmite DGASPC.

Atât mama, cât şi copilul au rămas în centrul maternal Alba Iulia, până la împlinirea vârstei de 18 ani (decembrie 2018) a mamei, când aceasta a solicitat acordarea măsurii de protecţie specială la Casa de Tip Familial Târsa pentru ea, iar pentru copil instituirea plasamentului la un asistent maternal profesionist.

În ianuarie 2019, printr-o cerere adresată DGASPC, tânăra a solicitat să-i fie aprobată deplasarea, împreună cu fiul său şi asistentul maternal profesionist, la Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca pentru recoltarea de probe în vederea stabilirii paternităţii fiului ei. La rândul său, presupusul tată al copilului s-a deplasat şi el, singur, la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca. Demersul pentru recunoaşterea paternităţii a fost iniţiat de către mamă şi presupusul tată, neexistând o acţiune în instanţă pentru stabilirea paternităţii.

„Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca nu a comunicat mamei rezultatul testului ADN, doar presupusului tată. În data de 19 iunie 2019, tânăra L.M., împreună cu domnul G.T. care se presupune că ar fi tatăl copilului, au avut programare la Starea Civilă din cadrul Primăriei Sebeş pentru recunoaşterea paternităţii copilului şi emiterea unui nou certificat de naştere pentru copil. La această oră, copilul a fost recunoscut, fără prezentarea rezultatului testului ADN de către tată, urmând ca în data de 20 iunie 2019 să fie eliberat noul certificat de naştere”, se mai arată în comunicatul semnat de directorul general al DGASPC, Valentin Frăcea.

Tot miercuri, profesorul de religie, care preda la două şcoli, şi-a prezentat demisia din îmvăţământ, a precizat, pentru AGERPRES, inspectorul general şcolar, Marcela Dărămuş.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel