Sari la conținut

Elimină acești factori de risc și scazi riscul pentru diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică cu implicații grave în viața unei persoane. Mai ales dacă boala nu este gestionată și controlată corect. Din fericire, într-o oarecare măsură afecțiunea poate să fie prevenită.

În declanșarea bolii există factorii de risc controlabili și unii incontrolabili. Mai exact, diabetul zaharat de tip 2 poate să fie prevenit prin reducerea factorilor de risc controlabili.

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă 85-90% din totalitatea cazurilor de diabet zaharat. Acesta este adesea diagnosticat la pacienții supraponderali și obezi.

De asemenea, deși destul de frecvent la adulți, boala afectează din ce în ce mai mult copiii. Practic, în ultimii ani asistăm la o creștere a obezității la copil. Cu alte cuvinte, copilul obez astăzi va fi adult cu diabet zaharat de tip 2 de mâine. Cercetătorii stabilind o legătură clară între obezitatea și riscul pentru diabet zaharat de tip 2.

Iată care sunt cei 7 factori de risc pentru diabetul zaharat de tip 2:  

  • Obezitatea. Aceasta este principalul factor de risc controlabil al diabetului de tip 2. Mai exact, kilogramele în plus înseamnă un risc mai mare de rezistență la insulină, deoarece grăsimea interferează cu capacitatea organismului de a utiliza corect insulina. Medicii spun că scăderea în greutate elimină complet insulinorezistența poate duce la scăderea până la valori normale a glicemiei la acești pacienți.
  • Sedentarismul. Lipsa activității fizice este un alt factor de risc controlabil al diabetului de tip 2. Cei care sunt obișnuiți să facă sport zilnic pot să scadă rezistența la insulină.
  • Regimul alimentar alcătuit din mâncare procesată, fast-food, sărac în legume și fructe. Datele statistice arată că peste 85% din cei diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 au probleme legate de kilogramele în plus. Sunt  obezi. Altfel spus, prea multe grăsimi, fibrele insuficiente și prea mulți carbohidrați simpli duc la creșterea riscului pentru boala aceasta.
  • Moștenirea genetică. Persoanele care au rude diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 au un risc crescut de a face și ei boala. Deși, specialiștii susțin că stilul de viață are un rol mai important decât moștenirea genetică în dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2.
  • Vârsta înaintată. Se pare că vârsta este un factor de risc pentru îmbolnăvire, cu cât înaintăm în vârstă cu atât mai mult crește riscul. Sunt cercetători care susțin că pancreasul îmbătrânește împreună cu omul și nu mai pompează insulină la fel de eficient ca în tinerețe. Totodată, acești spun că celulele omului în vârstă devin mai rezistente la insulină.
  • Tensiunea ridicată dar și un nivel ridicat de colesterol sunt factori de risc pentru diferite boli. Inclusiv pentru diabetul zaharat de tip 2. Mai mult, acestea sunt principalele componente pentru apariția sindromului metabolic, iar acesta crește riscul pentru boli cardiovasculare.
  • Diabetul gestațional. Da, de regulă, acest tip de diabet dispare după ce femeia a născut, marea majoritate a femeilor cu diabet zaharat vor face în câțiva ani diabet zaharat de tip 2. Și copiii lor au un risc mărit pentru a dezvolta boala, ulterior în viață.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel