duminică, martie 26, 2023

Folosită de egipteni în procesul de mumificare a cadavrelor, argila este totuși un agent foarte puternic de regenerare fizicã, având acțiune remineralizantã, reechilibrantã și antitoxicã

Folosirea argilei pe cale externă, despre care au cunoștință cetățenii lumii noastre contemporane, este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, la fel ca și folosirea ei pe cale internă, prin ingerare, aspect necunoscut astăzi pe scară largă.

Te-ar mai interesa: La ce mai crește glicemia VIOLENT? Dan Oroș: Cel m...

„Profesorul Strumpf, de la Universitatea din Berlin, a prescris argilă, în anul 1903, pentru tratarea a numeroși bolnavi atinși de holeră asiatică. În timpul războiului din 1914-1918 se adăuga în muştarul destinat unor regimente franceze o cantitate mică de argilă. Contrar altor unităţi, regimentele acestea n-au fost decimate de dezinterie. Trupele rusești, de asemenea, foloseau argila pe cale internă”, recapitulează Gerard Coutaret, autorul cărții „Terapia cu argilă”, editată de Best Business.

Antiseptică, bun cicatrizant

Proprietăţile argilei sunt numeroase. În primul rând, argila este antiseptică. Proprietăţile bactericide ale argilei sunt întrebuinţate eficient în numeroase stări infecţioase, precum: enterite, colite, colibaciloză, afecţiuni pulmonare sau parazitare (parazitoze intestinale). De asemenea, argila este un bun cicatrizant, fiind, totodată și un absorbant. 5 g de argilă sunt de ajuns ca să decoloreze 10 cm3 ai unei soluţii de albastru de metilen de 0,1%. Argila absoarbe mirosurile și are și proprietăţi antitoxice.

Te-ar mai interesa: Care este cel mai bun lucru pe care îl poți face p...

Previne îmbătrânirea

Specialiștii au analizat argila verde, iar concluzia lor este că aceasta poate fi folosită în tratarea mai multor boli, dar mai ales utilizată împotriva îmbătrânirii. Argila verde conține: siliciu – 49,10%; alumină – 14,61%; seschioxid de fier – 5,65%; var – 4,44%; magneziu – 4,24%; acizi alcalini – 3,08%; anhidrică titanică – 0,74%; umiditate – 7,40%; pierdere la foc – 10,85%.

Te-ar mai interesa: Studiu: Valorile ridicate ale colesterolului nu am...

„Puternicul ei conţinut în siliciu o recomandă în numeroase afecţiuni, îndeosebi arterioscreloză, tuberculoză, îmbătrânire și în stări degenerative multiple. Importanţa magneziului, a fierului, a calciului în terapeutică permite să se explice rolul curelor argiloase în astenii, demineralizări, stări cancerigene, anemii”, scrie Gerard Coutaret.

Cum se prepară pasta de argilă

Te-ar mai interesa: Dr. Greer, renumit medic oftalmolg, despre primele...

„Punem argilă într-un recipient din sticlă, din lemn, din faianţă, din porţelan (niciodată în vas din metal sau din material plastic) şi amestecăm – adăugând apă – până obţinem o pastă densă, puţin mai moale decât pasta de modelat.

Unii recomandă să acoperim argila cu apă şi să aşteptăm câteva ore ca să se obţină un terci omogen”, se arată în cartea „Terapia cu argilă”, editată de Best Business, în care este descris exact cum și când se folosește pasta, în uzul extern, pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Te-ar mai interesa: Rolul ceaiului de păpădie în organism. Are capacit...

Folosită pe cale internă

„Argila nu este mai greu de absorbit decât bismutul sau caolinul prescrise în mod frecvent. De foarte multă vreme, de altfel, argila a făcut parte din multe preparate farmaceutice şi, de curând, un laborator a lansat un nou preparat pe piaţă. Trebuie să adoptăm o argilă grasă, cernută fin, lipsită de nisip, nefiartă şi neamestecată cu produse medicamentoase. Există argile verzi, albe, galbene, roşii. Câteva testări ne pot permite să determinăm, pentru fiecare bolnav, varietatea mai activă. În principiu, argila din zona în care trăim este cea mai recomandabilă”, notează autorul cărții. Care este rețeta și în ce boli este recomandat consumul de argilă puteți afla din cartea care poate fi găsită la chioșcuri începând din toamna acestui an.

Bună contra insolației

Argila este un bun remediu și în caz de congestie cerebrală și insolație, ne spune Gerard Coutaret, în cartea Terapia cu argilă. Se pun cataplasme reci de argilă pe ceafă și se țin timp de o oră. Operațiunea se poate repeta de mai multe ori pe zi. În același timp se pun cataplasme și pe partea de jos a abdomenului. Tratamentul trebuie urmat câteva zile și poate fi alternat cu aplicații de foi de varză.

Tratament pentru tenul acneic

Argila face minuni și pentru persoanele afectate de acnee. Acestea trebuie să aplice, de două sau de trei ori pe săptămână, apă argiloasă sau nămol, pe care îl lasă să se usuce. După 20 de minute se spală cu apă curată sau cu apă de trandafiri și se tamponează tenul cu suc de lămâie. Desigur, în perioada de tratare se ia argilă pe cale internă, în fiecare dimineață.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private