Sari la conținut

EMA: Copiii între 5 și 11 ani vor fi vaccinați acum și în Europa. OMS, însă, NU este de acord

EMA: Copiii între 5 și 11 ani vor fi vaccinați acum și în Europa. OMS, însă, NU este de acord

În urma întâlnirii extraordinare din Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), joi, 25 noiembrie, a fost extinsă indicația de administrare a vaccinului Pfizer (Comirnaty) la copiii cu vârste între 5 și 11 ani.

Astfel, la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de vaccin Pfizer va fi mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg).

EMA: Copiii între 5 și 11 ani vor fi vaccinați acum și în Europa

Potrivit Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP), vaccinul pentru copii ar putea fi disponibil după data de 20 decembrie 2021. Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 µg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 µg) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2).

Eficacitatea Comirnaty a fost calculată la aproape 2.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, care nu prezentau semne de infecție anterioară. Acești copii au primit fie vaccinul, fie placebo. Din cei 1.305 de copii care au primit vaccin, trei au dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 din cei 663 de copii care au primit placebo. Aceasta înseamnă că, în acest studiu, vaccinul a avut eficiență de 90,7% în prevenirea COVID19.

„În cazul vaccinării cu Comirnaty, beneficiile depășesc riscurile, mai ales la copiii cu comorbidități care ar putea dezvolta forme severe de boală”, se arată în analiza efectuată de CHMP al EMA.

OMS: Copiii şi adolescenţii prezintă un risc mai redus de a dezvolta forme severe de COVID-19

În ciuda acestei decizii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că statele ar trebui să prioritizeze vaccinarea adulţilor şi partajarea dozelor de vaccin în cadrul mecanismului COVAX pentru a ajunge în ţările mai sărace.

Copiii şi adolescenţii prezintă un risc mai redus de a dezvolta forme severe de COVID-19, se arată într-un document care cuprinde reglementări provizorii privind vaccinarea copiilor şi adolescenţilor.

Câteva cazuri rare de inflamaţie la nivelul inimii, afecţiune denumită miocardită, au fost raportate la bărbaţi tineri cărora le-au fost administrate vaccinuri pe baza tehnologiei ARN mesager – produse de Pfizer BioNtech şi Moderna -, însă a fost vorba în general de forme uşoare, care au răspuns la tratament, se arată în document.

„Întrucât copiii şi adolescenţii au tendinţa de a prezenta forme mai uşoare de boală în comparaţie cu adulţii, cu excepţia cazurilor când se află într-un grup cu risc crescut pentru forme severe de COVID-19, este mai puţin urgent să-i vaccinăm pe aceştia în comparaţie cu persoanele vârstnice, cele cu boli cronice şi angajaţii din domeniul sanitar”, sunt de părere specialiștii OMS.

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel