vineri, septembrie 17, 2021

EMA. Varianta Miu, „potențial de îngrijorare”. „Ar putea prezenta un potențial risc de rezistență la vaccinuri”, susțin specialiștii în Sănătate.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat

joi că o variantă de coronavirus cunoscută sub numele de „Miu”– B.1.621 conform nomenclaturii științifice – ar putea fi un motiv de îngrijorare, deși nu există încă date care să arate că va depăși tulpina dominantă Delta.

EMA. Varianta Miu, „potențial de îngrijorare”.

OMS a clasificat varianta Miu ca „variantă de urmărit”, la începutul lunii septembrie.

„Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) se concentrează în principal pe varianta Delta, dar monitorizează și alte variante care s-ar putea răspândi, precum Lambda (identificată în Peru) și mai recent Miu”, a declarat Marco

Cavaleri, manager al strategiei de vaccinare, potrivit france24.com.

Acesta a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă, că „varianta Miu ar putea fi potențial mai îngrijorătoare, deoarece ar putea prezenta un potențial risc de rezistență la vaccinuri”.

EMA intenționează să discute cu dezvoltatorii de vaccinuri eficacitatea serurilor împotriva variantei Miu.

„Dar nu avem date care să arate că varianta Miu se răspândește atât de mult sau că există riscul ca aceasta să depășească varianta Delta ca tulpină dominantă”, a spus el.

Toți virușii, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru Covid-19, suferă mutații în timp. Majoritatea

mutațiilor au un efect redus sau deloc asupra proprietăților virusului.

OMS monitorizează variantele virusului SARS-CoV-2, din decembrie 2020

Cu toate acestea, anumite mutații pot afecta proprietățile virusului și pot influența, de exemplu, cât de ușor se răspândește, gravitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, medicamentelor, instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale și de sănătate publică.

Apariția, la sfârșitul anului 2020, a variantelor care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică globală a determinat Organizația Mondială a Sănătății

să caracterizeze variantele în variante care trebuie monitorizate și variante de îngrijorare, pentru a prioritiza activitățile de supraveghere și cercetare la nivel global.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, inclusiv variantele Alpha, prezentă în 193 de țări, și Delta, prezentă în 170 de țări, în timp ce alte cinci variante urmează să fie monitorizate (inclusiv Mu).

Varianta Miu, detectată în Columbia, în ianuarie 2021

Detectată pentru prima dată în Columbia în ianuarie, varianta Miu a fost raportată de atunci în alte țări din America de Sud și din Europa.

Prevalența

globală a variantei Miu printre cazurile secvențiate a fost mai mică de 0,1% la începutul lunii septembrie, dar prevalența sa în Columbia (39%) și Ecuador (13%) a crescut constant”, potrivit OMS.

Ultimele stiri