Sari la conținut

Epidemie de acnee la adulți. Cauzele neașteptate și soluții

Nu doar adolescenții se confruntă cu coșurie și punctele negre. Acneea apare din ce în ce mai des și la adulți, potrivit unui studiu recent care a scos la iveală că mai mult de un sfert dintre femeile de 40 de ani și 15% dintre cele de 50 de ani se confruntă cu această problemă.

Acneea apare atunci când sebumul se combină cu celulele moarte de piele și blochează porii. La fel ca în cazul adolescenților, hormonii sunt de vină și pentru apariția acneei la maturitate. Testosteronul declanșează producerea în exces a sebumului, iar pe măsură ce îmbătrânim corpul produce mai puțin estrogen care să contrabalansee producția de testosteron.

”Acneea adulților a ajuns la nivel de epidemie. Stresul poate cauza și agrava acneea”, spune dr. Stefanie Williams, medic dermatolog. Există însă și alte cauze, mai puțin cunoscute:

-Șamponul

Șampoanele și balsamurile de păr uleioase ajung pe frunte, pe umeri și spate cauzând acnee.

Aceste produse pot duce și la apariția foliculitei. Produsele de hair-styling uleioase pot crea aceleași probleme, deoarece ajung pe piele și blochează porii.

SOLUȚIA: Spală-te pe păr la începutul dușului, apoi prinde-ți părul și clătește-te bine pe față și pe corp.

”Îmi sfătuiesc pacienții să verifice etichetele produselor pentru păr și să le evite pe cele care conțin ingrediente care blochează porii precum uleiul de cocos”, explică dermatologul.

-Cremele anti-age

”Femeile din ziua de azi sunt foarte preocupate să întârzie îmbătrânirea și în multe cazuri nu își aleg cremele anti-rid potrivite pentru tenul lor. Cele prea grase pot bloca porii și pot duce la apariția acneei”, spune dr. Stefanie Williams

SOLUȚIA: Dacă ai pielea grasă, evită cremele care conțin uleiuri, în special pe cele cu ulei de migdale sau ulei din sâmburi de struguri.

Feriți-vă și de ingredientele care blochează porii precum lanolina și untul de cacao și de agenții de hidratare izostearat de izopropil și miristat de izopropil.

– Laptele degresat

Toate tipurile de lapte sunt asociate cu apariția acneei, însă cel degresat este cel mai dăunător, potrivit unui studiu din 200.

Femeile care consumă mai mult de două pahare de lapte degresat pe zi sunt cu 22% mai predispuse să dezvolte acnee normală și cu 44% mai predispuse să facă acnee chistică.

Una dintre explicații ar fi că laptele conține hormoni și duce la un dezechilibru hormonal în organism. În timpul procesului de eliminare a grăsimii din lapte, este îndepărtat și estrogenul care protejează împotriva testosteronului-hormonul masculin care cauzează acnee.

SOLUȚIA: Optează pentru laptele de migdale, deoarece nu conține niciun fel de hormoni. De asemenea, adoptă o dietă bogată în fibre și săracă în zahăr și paste făinoase.

– Te speli prea des pe față

Indiferent ce tip de piele ai, dacă te speli prea des în încercarea de a scăpa de coșuri sau de imperfecțiuni, riști să agravezi lucrurile. Dacă te speli prea des îți usuci pielea și aceasta va produce și mai multe uleiuri pentru a compensa pentru cele pierdute și astfel acneea se va agrava.

”Spală-te pe față de două ori pe zi timp de 40-60 de secunde”, te sfătuiește dermatologul Rachael Eckel.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel