Sari la conținut

Epidemie de holeră lângă România. Înmormântările în masă și distrugerea sistemului de canalizare sunt un pericol real pentru răspândirea acestei boli bacteriene mortale

Epidemie de holeră lângă România. Înmormântările în masă și distrugerea sistemului de canalizare sunt un pericol real pentru răspândirea acestei boli bacteriene mortale.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la răspândirea bolilor infecțioase în Mariupol, citând pagubele suferite de sistemul de apă al orașului în timpul luptelor, inclusiv multe conducte care au fost distruse.

OMS a tras un semnal de alarmă cu privire la posibila apariție a unui focar de holeră la Mariupol și a trimis deja vaccinuri la Dnipro.

Potrivit autorităților din Ucraina, în Mariupol, orașul-port de la Marea Azov distrus complet de ruși, ar fi izbucnit un focar de holeră din cauza cadavrelor putrezite pe străzi.

Epidemie de holeră lângă România. Înmormântările în masă și distrugerea sistemului de canalizare sunt un pericol real pentru răspândirea acestei boli bacteriene mortale

Luni, 6 iunie, medicul-șef de stat din Ucraina, Ihor Kuzin, a organizat de urgență o conferință de presă. Kuzin a avertizat cu toată răspunderea că Ucraina stă pe un butoi de pulbere din cauza unui focar de holeră care poate izbucni oricând. Înmormântările în masă și distrugerea sistemului de canalizare sunt un pericol real pentru răspândirea acestei boli bacteriene mortale.

Kuzin a declarat că, în urma luptelor, unele cadavre au fost îngropate în zone neautorizate, ceea ce poate duce la contaminarea apei – deși numărul exact al acestor cazuri nu a fost făcut public.

El i-a sfătuit pe locuitori să folosească doar apa din fântâni și apeducte care au fost supuse unui tratament termic pentru a evita răspândirea bolii mortale, potrivit raportului New Voice of Ukraine.

„Dacă răspundeți la întrebarea dacă există un risc de răspândire a holerei, acesta chiar există. Știm că au fost înregistrate cazuri de holeră în această regiune și în Mariupol în trecut, iar noi ne concentrăm să prevenim acest lucru”, a spus Kuzin.

Avertismentul lui Kuzin vine la doar câteva săptămâni după ce Rusia a preluat controlul asupra orașului-port cheie.

Apărătorii ucraineni au luptat mai bine de două luni pentru a ține Mariupol, dar în cele din urmă armata rusă a preluat controlul asupra acestuia la sfârșitul lunii mai. În mijlocul conflictului, oficialii locali au tras un semnal de alarmă cu privire la crizele umanitare grave din oraș.

Ce este holera

Holera este o boală extrem de virulentă care poate provoca diaree acută apoasă. Durează între 12 ore și 5 zile pentru ca o persoană să prezinte simptome după ingerarea alimentelor sau a apei contaminate.

Holera este o infecție diareică acută cauzată de ingestia de alimente sau apă contaminate cu bacteria Vibrio cholerae. Holera rămâne o amenințare globală la adresa sănătății publice și un indicator al inechității și lipsei de dezvoltare socială, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În istoria marilor epidemii de holeră, bolnavii erau așezați pe o masă care avea la mijloc un orificiu prins la un recipient pentru că nu aveau timp să ajungă la toaletă. Este un sindrom diareic deosebit de sever care a zguduit lumea.

Holera este o boală care încă există pe glob, în zonele în care avem de a face cu probleme, în ceea ce privește igiena, în zone subtropicale unde condițiile de apă și condițiile de spălat pe mâini cu apă și săpun nu sunt posibile. Există holeră!”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, medicul Carmen Dorobăț.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel