Sari la conținut

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

miopie
Sursa foto: shutterstock

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție pentru a compensa miopia până în 2050. Potrivit datelor statistice, ratele de îmbolnăvire sunt alarmante.

Miopia – nevoia de corecție a vederii pentru a focaliza sau a vedea obiectele de la distanță – a devenit mult mai frecventă în ultimele decenii, avertizează specialiștii. Unii dintre aceștia consideră miopia chiar o epidemie.

Cum se explică creșterea rapidă a miopiei?

Andrew Herbert, profesor la Institutul de Tehnologie din Rochester, susţine că, deși faptul de a avea doi părinți miopi înseamnă mai multe șanse pentru copil să fie miop, nu există o singură genă a miopiei, ceea ce înseamnă că există o cauză mai mult comportamentală decât genetică a acestei tulburări de vedere.

Două studii recente subliniază ideea că un factor important al creșterii miopiei este acela că oamenii petrec mai mult timp concentrându-se asupra obiectelor aflate imediat în fața ochilor lor, fie că este vorba de un ecran, de o carte sau de un bloc de desen.

Cu cât petrecem mai mult timp concentrându-ne asupra unui obiect aflat la o distanță de un braț de fața noastră, în așa numita „muncă de aproape”, cu atât mai mari sunt șansele de a avea miopie.

Așadar, oricât de mult ar da vina oamenii pe noile tehnologii, cum ar fi smartphone-urile și prea mult timp petrecut în fața ecranului, pentru că ne fac rău ochilor, adevărul este că până și activități la fel de valoroase precum cititul unei cărți pot afecta vederea, potrivit experţilor citaţi de 360medical.ro.

Lumina exterioară ține miopia la distanță

Un studiu din 2022 a constatat că ratele miopiei au fost de peste patru ori mai mari în cazul copiilor care nu petreceau mult timp în aer liber – să spunem, o dată sau de două ori pe săptămână – în comparație cu cei care erau afară zilnic.

S-a constat, astfel, că mai mult timp petrecut în aer liber duce la o incidență și o progresie mai mică a miopiei. Șansele de a dezvolta miopie au scăzut cu 2% pentru fiecare oră petrecută afară pe săptămână. Alți cercetători au raportat efecte similare și au pledat pentru mai mult timp petrecut în aer liber și pentru schimbări în școlarizarea la vârste fragede pentru a reduce prevalența miopiei.

Creșterea numărului de cazuri de miopie va avea, probabil, cele mai grave efecte în următoarele decenii, deoarece este nevoie de timp pentru ca tinerii care sunt diagnosticați acum cu miopie să se confrunte cu cele mai grave probleme de vedere, spun specialiștii.

Tratarea miopiei

Din fericire, doar câteva minute pe zi cu ochelari sau lentile de contact care corectează o vedere neclară stopează progresia miopiei, motiv pentru care testarea timpurie a vederii și corecția vederii sunt importante pentru a limita dezvoltarea miopiei.

Cu toate acestea, persoanele cu miopie mare prezintă un risc crescut de orbire și alte probleme oculare grave, cum ar fi dezlipirea de retină, afecțiune în care retina se desprinde de partea din spate a ochiului.

Potrivit statisticilor, riscul de degenerare maculară legată de miopie creşte cu 40% pentru fiecare dioptrie de miopie. Dar se pare că există două modalități sigure de a compensa sau întârzia aceste efecte.

Experţii ne recomandă să petrecem mai puțin timp concentrându-ne asupra obiectelor apropiate de față, cum ar fi cărțile și smartphone-urile, și să petrecem mai mult timp afară, în lumină naturală puternică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel