sâmbătă, iulie 2, 2022

Potrivit specialiștilor, evoluția pandemiei în România nu pare să fie una îmbucurătoare. Potrivit cercetătorului Octavian Jurma, în țara noastră au fost identificate 3 cazuri ale versiunii BA.5 a variantei Omicron.

Octavian Jurma susține că este „o veste proastă pe care speram să nu o auzim până în toamnă”.

„Avem confirmate în România primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron. Dobândirea dominanței față de BA2 este doar o chestiune de timp acum.

Te-ar mai interesa: Lipsa de iod, cea mai importantă cauză de retard m...

Iată că deși noi am luat decizia politică să terminăm cu pandemia, pandemia nu a luat decizia de a termina cu omenirea în general și România în particular”, a scris, miercuri seara, pe Facebook cercetătorul Octavian Jurma.

Conform acestuia, din martie, OMS a introdus o nouă categorie VOC-LUM (ramuri VOC sub monitorizare). În doar câteva luni pandemia de COVID-19 a produs zeci de noi variante.

El spune că BA.5 este cea mai infecțioasă dintre cele 3 versiuni (BA4, BA5 și BA2.12.1) care concurează pentru supremație în valul 6.

„Este destul de probabil ca valul de toamnă să fie produs de una din aceste variante sau chiar de o combinație a lor cum a fost cazul valului 5 (în care am avut BA1 și BA2 în succesiune rapidă).

Te-ar mai interesa: Gestul care îți poate salva viața, în caz de infar...

Imunitatea față de BA4 și BA5 după infecția cu versiunile precedente este foarte scăzută. Chiar și evaziunea imună după vaccin este mult mai ridicată decât a BA1 și BA2. Aceasta înseamnă că populația nevaccinată va fi foarte vulnerabilă la infecție și totul va depinde în valul 6 de cât de severă va fi boala produsă”, a mai scris cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook.

El mai spune că BA5 și BA4 sunt suficient de infecțioase să producă un debut timpuriu al valului 6 în vară.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Așa îți calculezi porția corectă de ...

Octavian Jurma

„Putem considera acum că schema completă de vaccinare este cea cu 3 doze (două doze + booster) deci e imperativ să vă faceți boosterul (a 3-a doza) dacă nu ați făcut deja asta.

Doza 4 poate aștepta până în august tocmai datorită faptului că efectul său va fi de mai scurtă durată și în plus e posibil să avem un booster dedicat Omicron până atunci.

Nu știm însă dacă îl va comanda și România care încearcă să scape în mod absurd de contractul de vaccin chiar dacă pandemia nu s-a terminat. Mențin aceeași recomandare ca anul trecut să nu călătoriți în afara țării dacă nu sunteți vaccinați, pentru că riscați să vă strice medicii de acolo vacanța.

Te-ar mai interesa: Cod galben și portocaliu de ploi și vijelii în jum...

În România medicii sunt ignorați și e mult mai puțin probabil să vă deranjeze cineva cu măsuri de sănătate publică, deci România e cea mai prietenoasă destinație de vacanță din Europa pentru cei nevaccinați”, a adăugat cercetătotul Octavian Jurma.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private