Sari la conținut

Eroare în formula vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca. Cum influențează greșeala eficacitatea vaccinului?

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat de curând vaccinul anti-COVID cu o eficacitate de aproximativ 70%. Cu toate acestea, se pare că dezvoltatorii au descoperit o eroare în privința admistrării și eficacității.

Potrivit dailymail.co.uk, cercetătorii de la AstraZeneca au descoperit o eroare în privința modului de administrare al vaccinului. Se pare că, în timpul testelor, specialiștii au efectuat o eroare de dozaj în procesul de vaccinare.

Cu toate acestea, eroarea s-a dovedit a fi, de fapt, o descoperire care a schimbat complet percepția cercetătorilor despre administrare și eficacitate. În urma greșelii, experții au constatat că vaccinul este mult mai eficient dacă este administrată doar jumătate de doză (la prima vaccinare).

Voluntarii așteptau să le fie administrate două doze complete de vaccin. Rezultatele urmau să fie comparate cu experiența voluntarilor care primeau o alternativă placebo (o soluție asemănătoare, însă fără efect farmaceutic).

Dr. Mene Pangalos, liderul cercetării, a declarat că voluntarii vaccinați cu formula originală a vaccinului anti-COVID prezentau efecte adverse mult mai ușoare față de cele la care se așteptau. Efectele adverse moderate includ oboseală, dureri de cap și dureri de braț.

„Din acest motiv, ne-am întors și am verificat pașii urmați în procesul de vaccinare…spre surprinderea noastră, am descoperit că voluntarilor le-a fost administrată numai jumătate din vaccinul integral”, a declarat Pangalos.

Rezultatele studiului, ce includ noua descoperire, au arătat că vaccinul s-a ridicat la o eficiență de 90% în grupul imunizat cu doar o jumătate de doză în prima tranșă. Prima tranșă a fost urmată de o doză integrală, câteva săptămâni mai târziu.

Cercetătorii explică acest fenomen analizând sistemul imunitar. Se pare că prima doză, înjumătățită, pregătea sistemul imunitar împotriva virusului, oferindu-i o cantitate virală redusă. A doua doză, însă, consolida efectul jumătății de vaccin administrată inițial, declanșând un răspuns imunitar puternic.

Având în vedere descoperirea, cercetătorii recomandă medicilor să administreze doar jumătate de doză la prima vaccinare. La a doua vaccinare, pacienții vor primi o doză integrală, întrucât se pare că acest tratament este mai eficient.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel