Sari la conținut

Este bărbatul discriminat atunci când vine vorba de sănătatea lui? Bărbatul intră în atenția medicilor după câteva eșecuri sexuale

Rezultatele sexuale slabe ale unui bărbat pot traduce mai multe boli pe care „sexul tare” le duce pe picioare, precum cele cardiovasculare, diabetul, leziuni medulare sau deficitul de testosteron

Nicolae Oprea

Sănătatea bărbatului” este un domeniu medical cu un interes foarte restrâns în țara noastră, în mare parte din cauza educației deficitare pe care o au mulți reprezentanți ai „sexului tare”. La aceasta se adaugă, spun medicii, și lipsa unei patologii clare de specialitate care să înglobeze toate problemele de sănătate ale bărbatului. Așadar, este bărbatul discriminat atunci când vine vorba de sănătate?
Când intră „el” în atenția doctorului?
„În niciun tratat de medicină nu o să găsiți un astfel de capitol. Veți găsi, în schimb, tratate întregi de sănătatea copilului, cum este pediatria, sau obstetrica și ginecologia în cazul femeilor. Singura specialitate în care bărbatul este ceva mai des pomenit este urologia. De obicei bărbatul, în calitate de bărbat, intră în atenția medicilor când are o disfuncție erectilă, mai precis atunci când înregistrează câteva eșecuri sexuale sau, mai grav, când ajunge la impotență. De unde această discriminare negativă în ceea ce privește sănătatea bărbatului? De fapt, nu este nicio discriminare.
Organismul uman, exceptând componenta sexuală, funcționează în esență identic la bărbați și femei. Hipertensiunea, ciroza, artrita, pneumonia se manifestă și evoluează aproape identic la cele două sexe. De aceea, sănătatea bărbatului nu trebuie să devină neapărat un obiectiv de sănătate publică, cum e sănătatea copilului sau a gravidei”, ne-a explicat dr. Cristian Sever Oană (foto), specialist în medicina familiei și autor al mai multor tratate de medicină evoluționistă.
Prea jenat și umilit ca să ceară ajutor!
Și totuși, când intră bărbații în mod special în atenția medicilor? „De obicei atunci când nici nu se gândesc să ceară ajutor de specialitate, adică la primele eșecuri ale performanței sexuale. Disfuncția erectilă nu e pro­priu-zis o boală ci mai degrabă un sindrom, adică mai multe boli care se manifestă cam în același fel, adică merg împreună pe același drum”, declară dr. Oană, care mai afirmă faptul că 90% dintre bărbați nu se duc la medic atunci când au rezultate sexuale slabe, deoarece se simt jenați sau umiliți pentru a cere ajutorul unui specialist!
Prima manifestare a unei boli vasculare
„Pacientul ar trebui să aibă curajul să prezinte problema medicului, deoarece miza este mult mai importantă decât simpla performanță sexuală. De obicei disfuncția erectilă (DE), la un bărbat altfel sănătos, este prima manifestare a unei boli vasculare potențial grave. Peste 80% din cauzele DE sunt boli organice care, dacă nu pot fi vindecate complet, pot cel puțin să fie ameliorate pentru a nu pune viața bărbatului în pericol”, mai spune specialistul.

Cele mai frecvente cauze care duc la apariția disfuncției erectile
l Bolile cardiovasculare: DE este de 4 ori mai frecventă la cei cu afectări coronariene și periferice multiple (arterite); de 2 ori mai frecventă la hipertensivi;
l Diabetul zaharat: DE este de 3 ori mai frecventă (35% din diabetici au DE);
l Neurologice: chirurgie pelviană sau perineală, leziuni medulare, scleroza multiplă;
l Fumatul, alcoolismul, drogurile;
l Deficitul de testosteron.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel