Sari la conținut

Este bine sau nu să porți șosete în pat, ce au constatat specialiștii

Este bine sau nu să porți șosete în pat, ce au constatat specialiștii. Primul lucru pe care mulți dintre noi îl facem când ne așezăm în pat este să ne scoatem șosetele, indiferent de temperatură sau anotimp.

Specialiștii au vrut să vadă dacă dormitul fără sau cu șosete ar putea influența cât de repede adormim și calitatea somnului.

S-a dovedit că purtarea șosetelor în pat pot ajuta să adormim mai repede și să avem un somn mai profund. Experții în somn explică în ce mod și de ce funcționează această metodă pe tot parcursul anului, scrie T.omsguide. Deși există multe lucruri care ne pot ajuta să adormim, cum ar fi  investiția în cele mai bune saltele, purtarea șosetelor este o metodă surprinzătoare, mai ales dacă mulți se simt incofortabil cu ele pe timpul nopții.

 

De ce șostele te ajută să adormi mai repede

 

Purtarea șosetelor în pat te poate ajuta să adormi mai repede. În mod surprinzător, nu pentru că țin de cald, ci din contră. Când dormim, temperatura corpului nostru scade încet.

Când purtăm șosete, are loc un proces numit vasodilatație distală. Asta înseamnă că sângele se curge către mâini și picioare. În loc să ne încălzim picioarele și, prin urmare, să creștem temperatura generală a corpului, așa cum ne-am putea aștepta, de fapt, reducem temperatura corpului.

”Încălzirea picioarelor trimite un semnal către creier pentru a-ți scădea temperatura centrală, un indiciu că e timpul pentru odihnă”, spune dr. Chelsea Perry, membră a Academiei Americane de Medicină a Somnului și al Academiei Americane de Stomatologie.

 

Cum te ajută șosetele să dormi mai adânc?

 

Există unele dovezi care sugerează că persoanele care poartă șosete dorm mai adânc și mai mult timp. Explicația este simplă. Dr. Perry spune că purtarea șosetelor poate „ajuta să dormi mai profund, menținând temperatura corpului stabilă pe tot parcursul nopții”.

„Un mediu stabil și cald pentru picioare poate reduce întreruperile de somn. Cu cât aveți mai puține întreruperi, cu atât calitatea somnului este mai bună. Fără aceste întreruperi, puteți avea cicluri de somn mai profunde”, spune ea.

În plus, în timpul somnului pierdem multă căldură corporală prin mâini, picioare și cap. Asigurându-ne că picioarele sunt calde toată noaptea, corpul va putea să facă față altor pierderi de căldură. Și nu ne vom mai trezi noaptea că ne e frig.

 

Putem purta șosete în orice anotimp?

 

Purtarea șosetelor în pat funcționează indiferent de vremea de afară. Deși pare ciudat să te culci cu șosete în plină vară, de fapt acest obicei va ajuta corpul să se răcească. Poate împiedica să vă supraîncălziți, metoda fiind ideală pe tot parcursul anului.

Purtarea șosetelor în pat nu este pentru toată lumea. Un medic a explicat care este cea mai bună soluție pentru cei care nu vor să poarte șosete, dar doresc beneficiul încălzirii picioarelor pentru un somn mai bun.

„Încercați să faceți o baie caldă înainte de culcare sau să puneți o sticlă cu apă fierbinte în partea de jos a păturii pentru a vă ajuta să vă încălziți picioarele și să le mențineți calde pe tot parcursul nopții,” spune dr. Hussain Ahmad.

Acest lucru ajută să reglați temperatura corpului, să adormiți mai repede și să preveniți trezirea în timpul nopții din cauza picioarelor reci.

 

Ce șosete ar trebui să purtăm când dormim

 

Alegerea șosetelor potrivite te va ajuta să obții beneficii maxime. Alegerea unor materiale precum bumbacul, bambusul și cașmirul este o idee bună.

Pe lângă aceasta, trebuie să evitați materiale care pot afecta circulația sângelui. Șosetele mai groase vor fi mai eficiente, deoarece reduc cantitatea de căldură care iese, lăsând picioarele calde chiar și pe vreme mai rece. Când cumpărați șosete pentru somn, asigurați-vă că sunt:

  • Din material care lasă pielea să respire
  • Anti-bacteriene
  • Groase
  • Lejere
Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel