Sari la conținut

„Este cel mai mare focar văzut vreodată în Europa”. Ce este această boală, deja detectată în 12 țări, și ce riscuri prezintă pentru sănătate

mancarime
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai bune remedii pentru pielea iritată și mâncărimi

Simptomele variolei maimuței includ erupții cutanate, febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare.

Un virus ciudat se răspândește.

Apariția unui caz de variolă a maimuței în Regatul Unit pe 7 mai a stârnit haosul.

Odată cu trecerea zilelor, boala a început să se răspândească și zeci de cazuri au fost deja identificate în cel puțin 12 țări cu o particularitate: actul sexual pare să joace un rol important în contagiune.

Marea Britanie a raportat vineri deja 20 de cazuri confirmate. În Spania, Portugalia, Italia, Canada, Statele Unite, Australia, Suedia, Franța, Belgia și Germania, boala a fost de asemenea detectată.

Țările de Jos au raportat vineri numeroase cazuri suspecte, deși acestea nu fuseseră încă verificate de studii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că încă 50 de cazuri suspecte sunt investigate, fără a menționa vreo țară, și a avertizat că mai multe infecții pot fi înregistrate.

„Cu mai multe cazuri confirmate în Marea Britanie, Spania și Portugalia, acesta este cel mai mare și cel mai răspândit focar de variolă a maimuței văzut vreodată în Europa”, a declarat serviciul medical al forțelor armate germane.

Este vorba despre un focar neobișnuit și fără precedent

Potrivit corespondentului BBC specializat în probleme de sănătate, James Gallagher, este vorba despre un „focar neobișnuit și fără precedent, care i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință specializați în boală”.

„Este întotdeauna o îngrijorare când un virus își schimbă comportamentul. Până acum, variola maimuței era destul de previzibilă”, a spus el.

Cu toate acestea, această infecție rară este de obicei ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit autorităților sanitare. Virusul nu se răspândește ușor de la o persoană la alta și riscul pentru publicul larg este considerat scăzut.

Deși nu există un vaccin dezvoltat special împotriva variolei maimuțelor, unele țări recurg la injecția cu variola umană, deoarece oferă o protecție de 85%, deoarece cele două viruși sunt destul de asemănătoare.

Autoritățile britanice spun că au cumpărat vaccinuri împotriva variolei și au început să le ofere celor cu „niveluri mai mari de expunere” la variola maimuțelor.

Alte țări, precum Spania, o evaluează.

Ce este variola maimuțelor?

Variola maimuță este cauzată de virusul cu același nume, un membru al familiei de viruși ai variolei.

„Variola maimuțelor este o zoonoză – acele boli care se transmit de la animale la om – de tip junglă, cu infecții umane incidentale, care apar în general sporadic în zonele împădurite din Africa centrală și de vest”, a spus el, miercuri, într-o conferință de presă.

Prevenirea și Controlul Bolilor al Organizației Panamericane a Sănătății (PAHO), epidemiologul Enrique Pérez.

„Este cauzată de un virus, virusul variolei, și aparține unei familii de viruși care sunt ortopoxvirusurile”, a precizat el.

„Se manifestă printr-o erupție pustuloasă (coșuri pline de puroi) și este o boală sistemică care poate varia de la o formă ușoară (…) până la o boală mai gravă și chiar deces”, a adăugat el.

În Africa, ratele mortalității sunt între 4% și 22%, iar majoritatea pacienților sunt copii.

„Ce recomandăm? Orice boală care apare în timpul călătoriei sau revenirii dintr-o zonă endemică ar trebui raportată profesioniștilor din domeniul sănătății, inclusiv informațiile recente de călătorie și istoricul de vaccinare”.

„Oamenii care locuiesc sau călătorii care merg în țări endemice ar trebui să evite întotdeauna contactul cu animalele bolnave, care pot găzdui virusul variolei”, a spus Pérez.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel