sâmbătă, iunie 25, 2022

„Variola maimuței” provoacă din ce în ce mai multe cazuri în Europa, iar medicul Virgil Musta a explicat cum se manifesta această boală.

„Este o boală asemănătoare cu variola, dar nu are aceeași gravitate. Apare, de obicei, în Africa. În Europa și în SUA a apărut în cazuri foarte rare.

Nu este la fel de contagioasă ca variola, dar la persoanele cu deficiențe imune pot da și forme mai severe de boală. Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, dureri de cap, cu dureri de mușchi, de oase și oboseală extremă.

Te-ar mai interesa: Usturoi: cum să-l folosești pentru curățarea arter...

La câteva zile de la apariția acestor semne, începe să apară o roșeață pe piele, după care evoluează similar cum evoluează leziunile din variola sau cele din varicelă. Deci roșeața se transformă în vezicule care mai apoi se transformă în cruste.

Evoluția este cam de 2 – 3 săptămâni și nu are tratament specific.

Ca prevenție, vaccinul împotriva Variolei previne parțial și pentru această boală.

Tratamentul este de vitamine, antiinflamatoare simptomatice s-a constatat că persoanele, chiar dacă fac boala, dacă sunt vaccinate de variolă au forme ușoare de boală”, a declarat medicul Virgil Musta, pentru wowbiz.ro.

Te-ar mai interesa: Leacul care vindecă boli grave. Lidia Fecioru: ...


Noi cazuri de variola maimuței

Ministrul Sănătăţii din Spania, Carolina Darias, a oferit miercuri o serie de recomandări pentru cei care prezintă simptome de variola maimuţei, precum erupţii cutanate, dureri musculare şi febră.

Darias a explicat că, odată ce simptomele sunt detectate, pacienții trebuie să contacteze telefonic centrul lor de sănătate, să se izoleze acasă și să evite contactul fizic cu oamenii și animalele de companie până când erupțiile dispar.

Te-ar mai interesa: Astrolog: Sufletul vine și se lipește de mamă cu u...

În ceea ce privește personalul sanitar, ministrul a indicat că sunt necesare protecție maximă și utilizarea echipamentelor individuale de protecție (EIP), pe lângă supravegherea, alertele și monitorizarea cazurilor.

Darias a explicat, că variola maimuței „este un virus și nu o boală cu transmitere sexuală”, care se răspândește și se transmite prin contact apropiat.

Aceasta a adăugat că „a apărut în anii 1970 în Africa datorită transmiterii de la animale la oameni, deci o boală zoonotică virală”.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Ministrul a afirmat că este o boală „foarte rară și rar întâlnită” și a subliniat că „ar fi prima dată când am avea un lanț de transmitere în Europa care nu este legat de o călătorie în zone din Africa de Vest și Centrală unde se transmite virusul”.

Sistemul de sănătate, în alertă

Darias a precizat, pe de altă parte, că Sistemul Național de Sănătate este în alertă pentru apariția unor posibile cazuri de infecție cu variola a maimuței ale căror probe „trebuie prelevate la Centrul Național de Microbiologie pentru a confirma și preciza” că este vorba despre acest virus.

Te-ar mai interesa: Boala lui Traian Băsescu. Profesorul Ciurea: E o d...

Până miercuri seara, în Spania au fost depistate în total șapte cazuri confirmate în Comunitatea Madrid, iar alte 22 suspectate.

„În primul rând, alertă, ceea ce facem”, a subliniat ministrul, adăugând că „sistemele de detecție și toate terminalele sistemului național de sănătate sunt în alertă pentru depistare”.

Darias a comentat că evoluția bolii este „bună, fără gravitate”, și că există un protocol de depistare precoce care va fi distribuit atât persoanelor cu simptome pentru a ști cum să acționeze, cât și personalului sanitar.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private