sâmbătă, mai 21, 2022

Programul „AVC 360° – Călătoria Pacientului” adaugă o nouă specializare în sesiunile de comunicare pe tema accidentului vascular în România.

Cardiologia se alătură programului de anvergură națională „AVC 360° – Călătoria Pacientului”, organizat de Asociația Română de Comunicare în Sănătate (ARCIS EDU). Acest prim proiect multidisciplinar din România implică specialități medicale diferite ca Neurologie, Medicina de Urgentă, Neurochirurgie, Geriatria și Gerontologia, Medicina de familie, Anestezia si Terapia Intensivă, Psihiatria, Medicină Fizică si de Reabilitare Medicală, Cardiologia, Diabetologia, Medicina Muncii, împreună cu domenii conexe ca Psihologia, Logopedia și Asistenta Socială.

Te-ar mai interesa: Anunț de ultimă oră! OMS ședință de UREGENȚĂ privi...

După primul eveniment, care a avut loc la Craiova, în luna februarie, pe 22 martie urmează cea de a doua întâlnire științifică la Constanța, hotel IBIS, de la ora 12:00. Aici conf. dr. Irinel Parepa va susține o prezentare despre „Patologii frecvent implicate în cauzele AVC: Fibrilația atrială – ucigașul tăcut”. De ce este importantă implicarea cardiologiei în acest program de informare, dedicat accidentului vascular cerebral, explică chiar medicul cardiolog.

„Prevalența mare a accidentului vascular cerebral (AVC) în populația generală face din această afecțiune o problemă de sănătate publică: la nivel mondial, în 2012 erau estimați 31 de milioane de supraviețuitori post-AVC; în același an erau înregistrate 6 milioane de decese cu aceeași cauză. În 2013, AVC a fost cea de-a doua cea mai frecventă cauză de deces, după boala coronariană ischemică (însumând 12% din totalul deceselor) – și a șasea cauză de dizabilitate severă”, declară dr. Irinel Parepa, explicând de ce este importantă prevenția în AVC, care se poate face printr-un tratament corect si eficient al factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemie, obezitate, tabagism – dar și prin depistarea și tratamentul fibrilației atriale.

Te-ar mai interesa: Efectele secundare surprinzătoare ale consumului d...

„Fibrilația atrială este una dintre cele mai frecvente aritmii cardiace. Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de AVC, respectiv un risc dublu de deces față de populația generală. Doar 2/3 din pacienții cu fibrilație atrială paroxistică sau persistentă resimt o tulburare ca atare a ritmului cardiac – și aceasta face ca, în multe situații, fibrilația atrială să omoare tăcut”, precizează dr. Parepa.

Te-ar mai interesa: Ziua Mondială a Albinei 2022: Cum beneficiază sănă...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private