Sari la conținut

Este indicată vaccinarea pentru bolnavii de cancer sau nu? Medic: Indiferent de este vorba de cancer de col sau ovare, efectul pe care vaccinul îl are asupra organismului este…

Este indicată vaccinarea pentru bolnavii de cancer sau nu? Medic: Indiferent de este vorba de cancer de col sau ovare, efectul pe care vaccinul îl are asupra organismului este…

Potrivit unor studii, citate de Reuters, vaccinurile anti-covid bazate pe tehnologia ARNm declanșează un răspuns din partea sistemului imunitar în majoritatea bolnavilor de cancer cu tumori și în mulți pacienți a căror medicație le scade imunitatea.

Este indicată vaccinarea pentru bolnavii de cancer sau nu?

Cercetători din Israel au descoperit că, la șase luni după a doua doză de vaccin Pfizer administrată unui număr de 154 de pacienți cu tumori și 135 de oameni sănătoși, că 79% din pacienții cu tumori au dezvoltat anticorpi, asemenea celor 84% din oamenii fără cancer.

Într-un studiu separat, cercetători din SUA au studiat 133 de adulți care luau medicamente pentru boli cronice care le scădeau imunitatea și 53 de voluntari sănătoși. La trei săptămâni după a doua doză de vaccin (Pfizer sau Moderna), aproape 90% dintre participanții imunocompromiși au dezvoltat anticorpi, deși mulți au dezvoltat un număr mai mic decât cei din grupul de control.

Potrivit ghidului de vaccinare pentru pacienții oncologici, publicat pe ecpc.org, bolnavii de cancer ar trebui vaccinați, chiar dacă:

a) au un cancer activ,
b) indiferent de tipul de terapie oncologică efectuat,
c) chiar și în perioada de urmărire post-terapeutică,
d) și persoanele cu un cancer în antecedente (supraviețuitori de lungă durată).

Medic: Indiferent de tipul de cancer, efectul pe care vaccinul îl are asupra organismului este același ca la pacientul care nu are această boală

„Bolnavii de cancer, indiferent de tipul de cancer pe care îl au, ar fi principalii beneficiari în urma vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2. De ce? Pentru că reprezintă o populație cu risc crescut de a manifesta forme severe, chiar letale.

Indiferent de este vorba de cancer de col sau ovare, efectul pe care vaccinul îl are asupra organismului este același ca la pacientul care nu are această boală. Organismul slăbit, cel care are cancer este vulnerabil în faţa acestui virus.

De asemenea, multiplele tratamente la care pacientul cu această boală trebuie să de supună. El trebuie să intre în contact cu mulţi medici, să meargă prin spitale, deci are un risc de infectare foarte crescut”, a declșarat dr. Nicolae Gică, potrivit Antena 3.

În timpul tratamentului de chimioterapie, vaccinul nu este recomandat

„Aici este o întreagă discuție. În timpul radioterapiei pacienți pot efectua vaccinarea, dacă vorbim de chimioterapie sau de alte tratament, imunoterapie care influențează și care afectează funcția sistemului imun care pot determina o imunodepresie a organismului, atunci vaccinarea poate să nu aibă efectul dorit.

Administrarea vaccinului la un pacient care are un sistem imun compromis și care practic face ca acei anticorpi să nu se dezvolte. Atunci, într-adevăr, vaccinarea poate să nu aibă un efect, la fel ca la povestea generală. Efectul formării antivaccinare să fie foarte redus sau aproape inexistent.

În această situație, la pacienții imuno deprimați, în timpul tratamentului de  chimioterapie, se poate aștepta până la terminarea tratamentului sau între cure. Fie, atunci când limfocitele ajung la un nivel normal”, a mai spus medicul ginecolog.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel