marți, iulie 27, 2021

Înălțarea este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, deoarece înglobează esența întreagă a căutării noastre spirituale. Înălțarea în spirit este poate cea mai importantă misiune a unui om pe Pământ,

pentru a putea continua în Cer lucrarea aici începută.

Ortodocșii prăznuiesc Înălțarea Domnului anul acesta pe 6 iunie, catolicii au celebrat pe 30 mai. Datele nu sunt fixe și diferă în funcție de data la care se sărbătorește Paștele.

Tradiția ne învață că în perioada de 40 de zile de la Paște la Înălțare, toți creștinii trebuie să se salute cu ”Hristos a înviat!”.

De la Înălțare, salutul se schimbă în ”Hristos s-a Înălțat!”. Întocmai ca la Paște, se înroșesc ouă, se mănâncă cozonac și se merge la biserică. Se spune că toți creștinii răposați în cele 40 de zile de la Paște la Înălțare ajung

direct în Rai, indiferent de păcatele lor.

Spre deosebire de Paști, când ouale se înroșesc în Joia Mare, pentru Înălțarea Domnului, ouăle se vopsesc chiar în ziua sărbătorii. Este ultima zi din an în care se mai vopsesc și se împart ouă roșii. Ouăle se duc la Biserică, iar la sfârșitul slujbei se dau de pomană săracilor.

În ziua Înălțării Domnului se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă. Se împarte pâine caldă, pască, plăcinte, brânză, ceapa verde, dar și rachiu. Se spune că cerurile sunt deschise până în ziua de Înălțare, iar sufletele morților care au venit acasa în ziua de Paști

se reîntorc din nou în Rai, iar bucatele date în această zi de pomană sunt merindele pe care morții le iau la întoarcerea în ceruri.

În ziua de Înălțare este bine să respecți cum se cuvine sărbătoarea și să te abții de la treburi casnice, nu spăla, nu coase, nu înjura, nu blestema, ci gânduri bune dăruiește! Ți se vor întoarce înzecit.

Femeile nu împrumută sare și nu dau foc din casă. O vorba din bătrâni spune că pentru a avea recolta bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălțare.

Ultimele stiri

Parteneri
Ai gasit o seringă participantă la tombola. Click pe ea pentru a o colecționa.