Sari la conținut

Este OFICIAL: Kraken, cea mai infecțioasă tulpină COVID, a ajuns în România! Simptomele la care să fii atent!Tudor Ciuhodaru: „în acest moment trebuie să …”

Pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 a început să scadă la nivel mondial, populația s-a reîntors la activitățile obișnuite. În lunile noiembrie și decembrie ale anului 2022, însă, a apărut un număr îngrijorător de infecții în mai multe state americane precum New York, dar și în China.

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății comunică faptul că au fost înregistrate infectări cu noua subvariantă COVID-19, Kraken, inclusiv în state europene, precum Marea Britanie. Chiar dacă numărul este deocamdată relativ redus, se observă o creștere constantă. În urmă ianuarie 2023 a fost depistată prima infecție cu Kraken în România, pacientul fiind un bebeluș care prezenta simptome ușoare.

Ce este noua subvariantă Omicron?

Noua subvariantă COVID, XBB.1.5, denumită şi Kraken (nume inspirat de monstrul subacvatic), este o mutație a variantei Omicron şi se răspândește cu repeziciune peste tot în lume, însă deocamdată nu există informații certe cu privire la gradul de periculozitate. Ceea ce este sigur, în schimb, e că numărul de persoane afectate este în continuă creștere.

Datele preliminare sugerează că XBB.1.5 are, în prezent, un număr de reproducere de aproximativ 1,6 – ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată de această subvariantă va infecta, în medie, alte aproximativ 1,6 persoane.

”Este vorba despre o nouă mutație COVID. Știm, coronavirusurile au o foarte mare variabilitatea genetică și am văzut cu ochii noștri că în acești trei ani au tot apărut tulpini care au cucerit toată plaja patologiei și după au dispărut. Deci, faptul că apare încă o nouă tulpină, nu ne miră.

Din datele pe care le avem în literatura internațională această nouă tulpină nu se deosebește decât din punct de vedere genetic. În ceea ce privește manifestările clinice, practic ea este similară cu toate celelalte tulpini Omicron. Sunt forme ușoare”, a transmis Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

Care sunt simptomele asociate subvariantei Kraken?

Până în prezent s-a constatat că simptomele noii subvariante de COVID coincid în mare parte cu semnele infectării cu Omicron, Kraken fiind o submutație a acestui virus. Aceste simptome pot include:

  • senzație de mâncărime în gât;
  • dureri în zona inferioară a spatelui;
  • congestie nazală;
  • dureri de cap;
  • senzație prelungită de oboseală;
  • strănut;
  • transpirații nocturne;
  • dureri musculare;
  • simț alterat al mirosului.

Medicul Tudor Ciuhodaru susține însă că românii nu ar trebui să se sperie, ci să respecte regulile de igienă și să țină simptomele sub control.

”Este vorba, de fapt, de XBB 1.5., o tulpină care a apărut în urmă cu mai multe luni și este dominantă sau tinde să devină dominantă în cazurile cu infecție cu acest tip de virus în Statele Unite. Cam 40% din cazuri.

Noi am învățat de-a lungul acestei pandemii, cu cât se răspândesc mai ușor acești viruși, cu atât patogenitatea este mai mică. Iar până în acest moment nu există niciun fel de indiciu că vorbim despre o patogenitate sau o formă mai severă de boală”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.

Județele cu cele mai multe cazuri COVID-19 în ultima săptămână

Cele mai multe cazuri de COVID-19, respectiv 46,1% au fost înregistrate în Bucureşti, Cluj, Timiş, Maramureş şi Braşov, în în săptămâna 20-26 februarie, anunță Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit raportului săptămânal de supraveghere, 44,9% dintre cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane care nu s-au vaccinat anti-COVID.

Dintre cei vaccinaţi care s-au îmbolnăvit, 49,5% erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză.

54,9% din totalul deceselor înregistrate în Bihor, Bistriţa, Năsăud, Călăraşi, Suceava şi Mureş.

45,2% dintre decese au fost la persoane nevaccinate anti-COVID.

Conform INSP, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 86,5% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 54,7% la bărbaţi.

Dintre persoanele care au murit, 93,7% aveau cel puţin o comorbiditate asociată.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel