vineri, iunie 9, 2023

În contextul războiului ruso-ucrainean, pe buzele tuturor românilor a apărut un medicamet: iodură de potasiu. Ba chiar autoritățile emit diverse comunicate oficiale ce indică iodura de potasiu ca soluție în cazul unui atac nuclear. Deși în farmacii nu se găsesc stocuri de iodură de potasiu, Ministerul Sănătății are vreun stoc în caz de urgență?

“În caz de accident sau atac nuclear, pentru că se eliberează compuşi radioactivi ce se fixează în tiroidă, ce duc la apariţia cancerului de tiroidă, se prescriu comprimate de iodură de potasiu. Pe vremuri existau stocuri la dispensare. Sigur că ar trebui să existe un plan de prevenţie, să existe în depozite judeţene aceste comprimate iar la nevoie distribuirea să fie facilă. Noi ne confruntăm acum însă cu pandemia Covid 19, prioritatea numărul unu pentru noi este intervenţia în pandemie, avem mulţi pacienţi cu probleme. Mai mult, se prezintă tot mai mulţi bolnavi cronici, după ce în 2020 au stat acasă”, a declarat medicul de familie Gindrovel Dumitra.

În România, fabrica de Antibiotice Iași produce comprimate de iodură de potasiu de 65 mg.

Comprimatele cu iodură de potasiu sunt destinate utilizării de către populaţia din apropierea unui reactor nuclear, în cazul eliberării de iod radioactiv în aer, în urma unui accident nuclear, arată datele din prospectul online al acestor comprimate. Iodura de potasiu de 65 mg se eliberează doar în baza unei reţete.

“Putem să aducem într-o lună comprimate de iodură de potasiu de la fabricile din India sau SUA dacă există comenzi. Probabil că România ar trebui să aibă preventiv un stoc de iodură de potasiu”, a spus Dragoş Damian, CEO-ul producătorului de medicamente Terapia Cluj.

Până la ora actuală, Ministerul Sănătății, nu a emis nici un comunicat oficial cu privire la stocul de comprimate de iodură de sodiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private