Sari la conținut

Este rău să bei cafea pe stomacul gol? Acestea sunt riscurile, conform științei

Consumul de cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adevărul despre cafea

Mulți dintre cei care nu știu să înceapă ziua fără o ceașcă bună de cafea fierbinte beau această băutură pe stomacul gol.

Este rău să bei cafea pe stomacul gol, cu cel puțin două ore înainte sau după ce ai mâncat orice alt aliment?

Într-adevăr, obiceiul are unele consecințe asupra sănătății, dispoziției sau stomacului. În primul rând, nivelul zahărului din sânge ar putea crește, lucru care nu se întâmplă cu persoanele care au luat micul dejun înainte.

Acest lucru este confirmat de un mic studiu din iunie 2020, publicat în British Journal of Nutrition. Este un lucru notabil, avand in vedere ca capacitatea organismului de a regla glicemia reduce riscul de boli cardiovasculare si metabolice, precum diabetul.

Cafeaua poate provoca reflux acid, deoarece ingerarea acesteia relaxează sfincterul esofagian inferior. Cel mai frecvent simptom al refluxului acid sunt arsurile la stomac, care sunt destul de deranjante și adesea percepute ca o durere ascuțită în piept.

Alimentele acide, precum cafeaua, irită mucoasa gastrică, crescând nivelul de aciditate: pH-ul mediu al cafelei este între 4,85 și 5,13, ​​potrivit cercetărilor din Nature.

În plus, un studiu publicat în Clinical Gastroenterology and Hepatology a arătat că cei care au înlocuit două porții de cafea pe zi cu două porții de apă au experimentat un risc redus de reflux acid.

Pe termen lung, problema poate provoca esofagită, poate deteriora mucoasa esofagului și poate crește riscul de cancer al acestei părți a corpului.

Consumați alimente alcaline pentru a reduce nivelul de aciditate totală

Pentru a atenua această consecință, consumați alimente alcaline pentru a reduce nivelul de aciditate totală, cum ar fi ouă, fulgi de ovăz sau pâine prăjită cu avocado, conform recomandărilor Livestrong.

Pe de altă parte, unii oameni pot experimenta anxietate atunci când beau cafea pe stomacul gol. Cofeina este absorbită în medie în 45 de minute, atingând un vârf în sânge între 15 minute și două ore după consum, conform Școlii de Sănătate Publică de la Harvard.

Dacă nu mănânci, efectele apar mai repede și s-ar putea să te simți anxios sau nervos. Depinde și de genetică: un raport al Coffee & Health evidențiază că cei care metabolizează cofeina mai repede suferă mai puțin de efectele acesteia, în timp ce cei care o procesează mai lent experimentează consecințe mai puternice care durează mai mult.

Dacă aveți anxietate, înlocuiți cafeaua cu infuzii fără cofeină sau cel puțin limitați-vă consumul total la maximum 200 de miligrame pe zi.

Este important să bei suficientă apă, deoarece cafeaua este un diuretic. Evită cafeaua de la mijlocul după-amiezii dacă te afectează foarte mult, altfel timpul tău de somn s-ar putea alege cu consecințe groaznice.

În schimb, cafeaua oferă numeroase beneficii organismului: oferă antioxidanți, ajută la arderea grăsimilor, reduce riscul apariției a numeroase boli, accelerează metabolismul, îmbunătățește concentrarea și protejează ficatul sau inima. De asemenea, este grozav pentru a-ți reduce pofta de mâncare dacă vrei să-ți reglezi greutatea.

Dacă cafeaua nu vă afectează viața și nu percepeți niciunul dintre aceste efecte, continuați să o beți. Fiecare persoană, fiecare organism și fiecare metabolism sunt unice.

Ascultă-ți corpul și, dacă percepi că îți dăunează, schimbă-ți obiceiurile pentru a putea continua să te bucuri în siguranță de această băutură prețioasă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel