Sari la conținut

Este totul în mintea ta? Cafeaua de dimineață ar putea fi doar un placebo

Este totul în mintea ta? Cafeaua ta de dimineață ar putea fi doar un placebo

Pentru mulți oameni, să înceapă ziua fără o ceașcă de cafea este de neconceput. Ei consideră că această băutură le dă energia necesară să își înceapă ziua.

Dar poate că e vorba doar de un mit, așa cum sugerează un studiu recent, care spune că aportul de cofeină de dimineață ar putea fi doar în capul tău.

Cercetătorii din Portugalia au evaluat dacă starea de energie asociată cu cafeaua de dimineață provine din cofeină sau din experiența de a o bea. Apoi au descoperit că consumul de cafea ar putea avea mai mult efect placebo.

„Există o așteptare comună că cafeaua crește vigilența și funcționarea psihomotorie. Când ajungeți să înțelegeți mai bine mecanismele care stau la baza unui fenomen biologic, deschideți căi pentru a explora factorii care îl pot modula și chiar beneficiile potențiale ale acelui mecanism”, a declarat Nuno Sousa, autor corespondent al studiului de la Universitatea din Minho din Portugalia, într-un comunicat de presă.

Este totul în mintea ta? Cafeaua de dimineață ar putea fi doar un placebo

În timpul studiului, participanții, care de obicei beau cel puțin o ceașcă de cafea pe zi, au fost evaluați după ce s-au abținut să mănânce sau să bea băuturi cu cofeină timp de cel puțin trei ore. Echipa de cercetare a efectuat două scanări RMN funcționale ale participanților, unul înainte de studiu și celălalt la 30 de minute după ce a luat cofeină sau a băut o ceașcă standard de cafea.

Cercetătorii se așteptau ca scanările RMN de la băutorii de cafea să arate o creștere a activității creierului în anumite regiuni. Ei au analizat cortexul prefrontal, regiunea creierului asociată cu memoria executivă și rețeaua implicită care a fost asociată cu auto-reflexia și introspecția.

În timp ce au evaluat scanările RMN, cercetătorii au descoperit că participanții care au băut cafea sau cei care au avut cofeină au redus conectivitatea în rețeaua în modul implicit, ceea ce i-a ajutat să treacă de la o stare de odihnă la o stare de muncă orientată spre sarcini.

Participanții care au băut cafea au arătat o conectivitate crescută în rețeaua vizuală superioară și rețeaua corectă de control executiv al creierului asociată cu memoria de lucru, controlul cognitiv și comportamentul direcționat către obiective.

Cu toate acestea, atunci când participanții au consumat doar cofeină, cercetătorii nu au observat această conectivitate sporită. Cercetătorii cred că beneficiul cafelei în comparație cu cofeina poate fi aroma distinctă, gustul sau așteptările psihologice legate de băutură.

„Ținând cont de faptul că unele dintre efectele pe care le-am găsit au fost reproduse de cofeină, ne-am putea aștepta ca alte băuturi cu cofeină să împartă unele dintre efecte. Cu toate acestea, altele au fost specifice consumului de cafea, determinate de factori precum mirosul și gustul special al băutura sau așteptările psihologice asociate cu consumul acelei băuturi”, a spus prima autoare a studiului, Maria Picó-Pérez de la Universitatea Jaume I.

Studiul are anumite limitări, deoarece nu a testat dacă beneficiile pretinse de băutorii de cafea ar putea fi datorate ameliorării simptomelor de sevraj.

Modificările observate în conectivitatea creierului au fost găsite în timpul unei secvențe de stare de repaus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel