Sari la conținut

 Ești copleșiți, anxios sau stresat când mergi la medic? Uite ce e de făcut

Ești copleșiți, anxios sau stresat înainte de a-și vizita medicul? Uite ce e de făcut

Programările la medic pot fi stresante. Unii se simt copleșiți, anxioși sau stresați înainte de a-și vizita medicul, potrivit unui sondaj național din octombrie 2022 realizat de compania de cercetare de piață One Poll.

Mai mult, pacienților le este prea frică să pună întrebări medicilor despre starea lor de sănătate. Nu este de mirare, așadar, că aproape jumătate dintre ei mărturisesc că pleacă de la programări confuzi.

Ești copleșiți, anxios sau stresat când mergi la medic? O modalitate de a face vizitele la medic mai ușoare este pur și simplu să luați pe cineva cu dumneavoastră la consultații, spune Michael Hochman, MD, MPH, specialist în medicină internă din Los Angeles și gazda podcastului The Healthy Skeptic.

„Să mergi la medic este destul de stresant și să încerci să îți amintești tot ce îți spun atunci când ești anxios este dificil”, spune Dr. Hochman. „Vrei ca altcineva să fie perechea ta suplimentară de ochi și urechi și să pună întrebări dacă lucrurile nu au sens.”

Dacă aduceți pe altcineva la consultație, acesta poate fi avocatul dumneavoastră, spune Donovan.

Scleroza multipla

„Întotdeauna glumesc că acum sunt de două ori mai mulți oameni care ascultă ceea ce spune medicul”, spune Annette Ticoras, MD, BCPA, medic de medicină internă. „Dar adevărul este că majoritatea pacienților sunt nervoși și anxioși, în timp ce însoțitorul lor nu este. Acest lucru îi permite să asculte cu atenție și să ia notițe, în timp ce tu te concentrezi pe ceea ce spune medicul tău.”

4 situații în care este util să veniți cu cineva

  1. Dacă este vorba de o programare de rutină (cum ar fi vizita medicală anuală), nu trebuie să aduceți pe cineva, mai ales dacă nu aveți probleme de sănătate presante, spune Dr. Hochman. Dar există anumite situații în care este util să aduceți pe cineva, spune el.
  2. Tocmai ați fost diagnosticat cu o nouă afecțiune: „Chiar dacă nu pare atât de gravă – de exemplu, tensiune arterială ridicată – poate fi util să aveți pe cineva acolo”, spune Dr. Hochman, potrivit livestrong.com.
  3. Sunteți pe cale să începeți un nou tratament. Persoana pe care o aduceți poate pune întrebări utile, spune Dr. Ticoras, și poate lua notițe atente și poate trece în revistă cu dumneavoastră detaliile care v-ar fi putut scăpa.

„Uneori, o a doua persoană poate transmite cu adevărat medicului modul în care o afecțiune afectează calitatea vieții unei persoane dragi”, spune Dr. Ticoras. „Ei pot spune: „o doare atât de tare spatele încât nu poate face doi pași fără să plângă” sau „are dureri atât de mari încât nu-și mai poate plimba câinele”, iar aceste informații sunt foarte utile pentru un medic, deoarece nu le aude doar de la pacient. Le aude de la o altă sursă, independentă.”

4. Vă gândiți la o procedură medicală majoră. Persoana iubită vă poate pune întrebări suplimentare la care poate nu v-ați gândit și poate lua notițe despre ce vă puteți aștepta – inclusiv despre recuperarea dumneavoastră.

S-ar putea să vă întrebați pe cine să întrebați – pe mama dumneavoastră? Soțul/soția dumneavoastră? Cel mai bun prieten al dumneavoastră? Vecinul dumneavoastră? Nu există un răspuns corect sau greșit, spune Dr. Ticoras. Iată, totuși, câteva lucruri de care să țineți cont:

  • Căutați pe cineva care se simte confortabil și încrezător într-un cadru de îngrijire a sănătății. „Cea mai bună persoană pe care să o aduceți este cineva care are un fundal medical – care ar putea fi un membru al familiei care este o asistentă medicală, sau cineva care a experimentat el însuși o problemă medicală, care știe cum este să navighezi într-un cadru de îngrijire a sănătății”, spune Dr. Ticoras.
  • Luați în considerare relația dumneavoastră. Însoțirea cuiva la o programare medicală poate fi un moment intim. Aduceți pe cineva cu care aveți o relație și cu care vă simțiți confortabil, spune Dr. Ticoras.
  • Țineți cont de personalitatea persoanei: „Este bine să aduceți pe cineva care este foarte diplomat, dar asertiv”, spune Donovan. „Este un echilibru atent”. Dacă partenerul dvs. semnificativ este cunoscut pentru că este insistent cu vânzătorii de mașini de ocazie, de exemplu, și folosește exact aceleași tactici în timp ce stă cu dvs. în sala de examinare medicală, ar putea să-l îndepărteze pe medic, notează ea.

„Dar, pe de altă parte, dacă sunt foarte pasivi, nu veți primi sprijinul de care aveți nevoie”, spune ea.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel