Sari la conținut

Ești obosită și epuizată tot timpul? Află care sunt cele 5 motive surprinzătoare din spatele acestor stări de rău

Ești obosită și epuizată tot timpul? Ești mereu î mișcare, mereu pe drumuri, dar mereu obosit?  Ai impresia că toate grijile lumii stau pe urmerii tăi și, tocmai de aceea, se pare că nu ai niciodată timp să iei o pauză și să te reîncarci.

Cu toate acestea, altceva s-ar putea să-ți scadă nivelul de energie, mai ales dacă ești femeie. Nu este normal sau ok să te simți complet epuizat tot timpul, indiferent cât de ocupat ești sau cât de exigenți sunt munca și copiii tăi.

Dacă mănânci bine, dormi suficient și faci mișcare și încă te simți lipsit de motivație, merită să vorbești cu medicul de familie despre ce se poate face. Relația ta., nivelul de fier și viața sexuală ar putea juca, de asemenea, un rol.

Iată de ce trebuie să fii conștient, potrivit experților:

Ești obosită și epuizată tot timpul? 1. Ai lipsit de fier

Fierul este necesar pentru a crea celule roșii din sânge, care transportă oxigenul în jurul corpului.

„Una dintre cele mai frecvente cauze pentru stare de oboseală și fără energie pe care o văd la clienții mei este anemia feriprivă”, a spus Eli Brecher, nutriționist și fondator Eli Brecher Nutrition, potrivit The Sun

Anemia este deosebit de comună la femeile aflate la vârsta fertilă și este de obicei rezolvată cu suplimente de fier.”

Eli adaugă că consumul de alimente bogate în fier poate ajuta, de asemenea, inclusiv legume cu frunze închise la culoare, cum ar fi kale și spanacul, fasole, năut, linte, tofu și carne roșie.

Atenție! Prea mult fier poate fi dăunător sănătății, așa că ar trebui să suplimentezi cu fier numai după un test de sânge care confirmă că nivelul tău de fier este sub limitele normale.

2. Nu lucrezi cu ciclul menstrual

Dacă ești o femeie care are menstruație,  nu ești proiectată să fii „în priză” tot timpul.

„Se așteaptă să funcționăm toate orele, șapte zile pe săptămână, adesea în timp ce avem copii. În mod realist, energia noastră nu este „pornită” întotdeauna, este ciclică, ea vine în valuri, în funcție de locul în care ne aflăm în ciclul menstrual și de ciclul nostru de viață”, a spus Fiona McCoss, mentor de abilitare a femeilor.

„Începe să înveți diferitele faze și energii ale ciclului tău menstrual, astfel încât să poți planifica mai bine zilele/săptămânile/lunile tale.”

Dacă ai o întâlnire de lucru uriașă și menstruația este programată în orice zi, Fiona spune că va fi de 100 de ori mai greu decât dacă ar fi să o programezi pentru două săptămâni mai târziu.

„Dacă ai de planificat o întâlnire sexy, te vei simți mult mai pregătit pentru ea în zilele șase până la 14 decât în zilele 20 până la 28.”

Cu cât înveți mai mult să lucrezi cu corpul tău și cu ritmurile sale naturale de energie, cu atât vei trece mai ușor prin viață și cu mult mai multă plăcere!

Ești obosită și epuizată tot timpul? 3. Vrei să fii pe placul tuturor

În mod obișnuit, femeile care se luptă să se exprime în mod autentic se găsesc jucând Fata bună și/sau Fata care le face tuturor pe plac, „sacrificându-și adevărul de dragul confortului altcuiva”.

„Negarea adevăratei voastre expresii și dorințe – de teama de a fi abandonați, judecați sau respins, la nivel subconștient – se adaugă la o epuizare considerabilă a energiei în timp. Te trezești în fiecare zi și te prefaci că ești cineva care nu ești și zâmbești și prefaci”, spune Fiona.

Ea recomandă să te înregistrezi și să te întrebi dacă ești sincer cu tine însuți. Cu cât poți fi mai autentic, cu atât trebuie să cheltuiești mai puțină energie pretinzând că ești cineva care nu ești.

4. A face sex neintenționat

„Sexul este un schimb energetic, împletit cu emoții, spirit și corpul fizic. Ai grijă cu cine alegi să te culci”, spune Fiona, care adaugă că sexul este un „schimb energetic”.

„Nu este nimic în neregulă să faci sex cu mulți oameni, dacă asta îți place, dar asigură-te că aceste alegeri sunt conștiente și nu te lasă cu o mahmureală rușinoasă a doua zi și să te transforme într-un vârtej de energie al pieirii.

Sexul ar trebui să te energizeze, să te conecteze și să te trezească! Nu invers. Și asigură-te întotdeauna că dacă nu este un da complet, este un nu. Chiar și un poate este un nu.

Ești obosită și epuizată tot timpul? 5. Ești într-o relație toxică

Fie că este o relație romantică, o relație de prietenie sau o relație de muncă, dacă simți că ești nerespectat sau controlat, atunci poate avea un impact real asupra resurselor tale de energie.

„Orice situație care are ca rezultat stres emoțional vă poate afecta nivelul de energie”, dezvăluie Ella McCrystal, psihoterapeut, hipnoterapeut clinic și antrenor de mentalitate.

„Atunci când creierul emoțional guvernează, putem experimenta răspunsul de luptă sau fuga mai des decât este necesar. Aceasta este o reacție fiziologică automată la un eveniment care este perceput ca stresant sau înspăimântător. Percepția amenințării activează sistemul nervos simpatic și declanșează un răspuns acut de stres care pregătește corpul să lupte sau să fugă”, explică Ella. Ea adaugă că există o diferență între creierul emoțional și creierul analitic.”

Creierul emoțional este conectat la fiecare zonă a creierului, în timp ce creierul analitic nu este. Se consideră că creierul emoțional are putere executivă în creier, ceea ce înseamnă că influențează luarea deciziilor, procesele de gândire, amintirile și experiențele prezente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel