Sari la conținut

Ești STRESAT? Sfaturi pentru o sănătate mintală puternică

pofta de alimente sarate cand eti stresat
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Stresul și pofta de a manca ceva sărat

Din cuprinsul articolului

Vă simțiți STRESAT? Mulți spun că sunt copleșiți de stres. Pandemia Covid-19, inflația, politica și diviziunile sociale, se adaugă la starea noastră colectivă de proastă dispoziție. Sănătatea mintală este afectată, iar oamenii cer soluții.

Dacă simțiți că sănătatea dvs. mintală s-a schimbat, ar trebui să vorbiți cu medicul despre starea pe care o aveți. Sănătatea mintală nu are o soluție „unică pentru toți”, iar ceea ce funcționează pentru o persoană ar putea fi mai puțin util pentru alta.

Terapia și medicamentele pot fi absolut benefice pentru unii oameni, dar și alte intervenții de sănătate mintală vă pot ușura sarcina cognitivă. Iată câteva dintre cele mai bune concluzii de până acum.

Ce este mai bine pentru creierul tău

Dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea mentală, încercați aceste 7 sfaturi testate și verificate:

  1. Importanța de sine
    Deși poate suna banal, este adevărat. Importanța este o sursă de reziliență și bucurie – iar atunci când treci printr-o criză, experiența te poate ajuta să te adaptezi și să supraviețuiești. Gordon Flett, un profesor de la Universitatea York care studiază importanța, mi-a spus că dovezile sugerează că persoanele care simt că nu contează sunt mai predispuse să aibă o sănătate mentală și fizică negativă.
  2. Utilizarea pasivă a social media
    Social media poate spori sau diminua sentimentele pozitive în funcție de modul în care este folosită. Trimiterea de mesaje unui prieten sau privirea la fotografii vechi poate favoriza emoțiile pozitive, deoarece ne amintesc de conexiunile noastre sociale. Cu toate acestea, utilizarea pasivă a social media – cum ar fi o derulare aparent nesfârșită pe Twitter – este asociată cu o scădere a stării de bine. Utilizarea pasivă a social media înseamnă, de asemenea, că este mai probabil să vă confruntați cu știri care produc anxietate, potrivit experților. Deși este important să te menții informat, experții spun că este mai bine pentru creierul tău să alegi în mod activ ce povești vrei să citești, decât să dai peste ele din întâmplare.
  3. TIMPUL LIBER
    Deși este tentant să te faci să te simți prost că nu ești ocupat, este, de asemenea, esențial să îți rezervi bucăți de timp pentru petrecerea timpului liber. Oamenii care spun că se simt vinovați de timpul liber sunt, de asemenea, mai predispuși să raporteze depresie, anxietate și stres. Dar, aproape în mod ironic, una dintre cele mai bune modalități de a face față acestor provocări este să vă permiteți momente de refacere. Mai mult, cercetările sugerează că, atunci când oamenii își acordă pauze, devin mai productivi pe termen lung. „Dacă asociem întotdeauna productivitatea cu sarcinile și nu ne acordăm spațiul necesar pentru momentele de relaxare, putem începe să ne epuizăm”, mi-a spus Jennifer Newman, psiholog clinician. „Iar atunci când ne simțim nemulțumiți și copleșiți, asta creează mai mult stres și ne încetinește.”
  4. Plimbări în aer liber
    Beneficiile de a fi în spații verzi și albastre sunt documentate de-a lungul a foarte, foarte multe studii. A fi afară ajută poate revitaliza modul în care ne simțim psihologic și fizic. Chiar și o perioadă scurtă de timp petrecută în aer liber poate stimula starea de bine – iar auzul sunetelor apei curgătoare și ale păsărilor poate îmbunătăți starea de spirit, reduce stresul și crește performanța cognitivă. Natura este atât de benefică încât unii psihologi oferă o formă nouă de tratament: terapia prin grădină.
  5. STARE DE FLUX. Reduce anxietatea și face ca perioadele de așteptare să fie mai ușoare.
    O „stare de flux” este o stare mentală în care ești complet imersat într-o activitate. Este văzută ca o experiență de a deveni atât de absorbit într-o activitate plăcută încât pierzi din vedere mediul exterior. Mai mult, experții spun că majoritatea activităților se pot transforma într-o „activitate de flux” dacă bifează două căsuțe: activitatea ar trebui să vă stimuleze și ar trebui să vă puteți urmări progresul. Dar, în mod esențial, acestea ar trebui să vă determine să vă concentrați mai degrabă decât să vă deconectați – acesta este motivul pentru care nu se pune la socoteală defilarea prin telefon. Între timp, intrarea într-o stare de flux dă roade: Cercetările sugerează că această experiență reduce anxietatea și face ca perioadele de așteptare să fie mai ușoare.
  6. SCRIEREA EXPRESIVĂ
    Atunci când vă confruntați cu o sănătate mintală precară, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să găsiți o modalitate de a exprima ceea ce simțiți într-un mod sănătos. Puteți face acest lucru în diverse moduri: terapie, vorbind cu un prieten sau scriind un jurnal. Deși orice jurnal poate fi de ajutor, cel mai util este să reflectați asupra provocărilor și a ceea ce merge bine în viața dumneavoastră. Beneficiile scrierii expresive nu se limitează la sănătatea mintală: Studiile despre aceasta sugerează că această practică ajută la gestionarea stresului și întărește sistemul imunitar.
  7. CONSTRUIȚI O „CUTIE DE INSTRUMENTE DE ADAPTARE”

    Experții spun că strategiile de coping trebuie să se potrivească persoanei și momentului. „Cutia de instrumente de coping”, la rândul său, ar trebui să conțină abilități care se aliniază cu diferite tipuri de coping. De exemplu, strategiile de coping de rezolvare a problemelor implică implicarea cu lumea exterioară. Strategiile de adaptare la emoții sunt îndreptate spre interior. Ambele îi ajută pe oameni să devină mai rezilienți. Există, de asemenea, coping proactiv – acesta implică acțiuni precum vizualizarea viselor și a modului în care ați dori să le realizați. Acest lucru ajută la reducerea probabilității de stres viitor, potrivit inverse.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel