Sari la conținut

Pierderea de grăsime vs. Pierderea în greutate

Vitamine pentru creier
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vitamina B, esențială pentru creier

Etapele slăbitului! Dacă vreți să slăbiți, trebuie să cunoașteți etapele pierderii în greutate, care este diferența dintre pierderea în greutate și pierderea de grăsime. După ce s-au stabilit etapele, trebuie să știți cum se poate preveni recăpătarea greutății. În același timp, trebuie să știi dacă greutatea pe care o pierzi provine mai degrabă din grăsime decât din mușchi sau apă.

Etapele slăbitului: Pierderea de grăsime vs. Pierderea în greutate

Etapele pierderii în greutate

Pierderea în greutate apare, în general, în două etape – o etapă timpurie, rapidă de pierdere în greutate, urmată de o perioadă mai lentă și mai lungă de pierdere în greutate.

Etapa 1 – Pierderea rapidă în greutate
Prima etapă a pierderii în greutate este cea în care aveți tendința de a pierde cea mai mare parte din greutate și începeți să observați schimbări în aspectul fizice. De obicei, se întâmplă în primele 4-6 săptămâni.

Cea mai mare parte a pierderii în greutate în această etapă provine din rezervele de carbohidrați, proteine și apă – și, într-o măsură mai mică, din grăsimea corporală.

Pierderea în greutate tinde să apară mai rapid la persoanele care urmează o dietă săracă în carbohidrați sau keto decât la cele care urmează o dietă săracă în grăsimi. Deoarece acestea își epuizează mai repede depozitele de carbohidrați din organism, împreună cu apa.

Vârsta, sexul, greutatea inițială influențează pierdere în greutate

Vârsta, sexul, greutatea inițială și nivelul de activitate fizică, pot influența, de asemenea, rata de pierdere în greutate.

De exemplu, este mai probabil ca bărbații să piardă în greutate mai repede decât femeile, iar adulții în vârstă pot pierde în greutate mai repede decât omologii lor mai tineri, deși o parte din această pierdere în greutate poate fi musculară.

Etapa 2 – Pierderea lentă în greutate

Pierderea în greutate în cea de-a doua etapă are loc într-un ritm mult mai lent. Dar provine în principal din grăsimea corporală, în general după 6 săptămâni și după aceea.

Așadar, este important să urmați un model alimentar care să se potrivească stilului dumneavoastră de viață și preferințelor, astfel încât să vă puteți ține de el pe termen lung.

În ambele cazuri, probabil că va trebui să faceți ajustări ale dietei și ale stilului de viață în timp pentru a vă atinge obiectivul.

dieta alcalina

Pierderea de grăsime vs. pierderea în greutate

În timp ce pierderea în greutate și pierderea de grăsime sunt adesea folosite în mod interschimbabil, ele au semnificații diferite.

Pierderea în greutate se referă la scăderea greutății corporale totale din carbohidrați, proteine, apă și grăsimi stocate.

În schimb, pierderea de grăsime se referă la pierderea de greutate din grăsime.

Pierderea grăsimii este un obiectiv mai sănătos decât pierderea în greutate, deoarece pierderea în greutate poate include pierderi de apă și mușchi.

Menținerea mușchilor este importantă pentru a susține nivelul sănătos al zahărului din sânge, pentru a controla inflamația și pentru a vă menține mobilitatea pe măsură ce îmbătrâniți.

În timp ce un cântar standard nu poate face diferența între pierderea în greutate și pierderea de grăsime, puteți crește probabilitatea de pierdere în greutate sub formă de grăsime prin consumul de proteine. Prin crearea unui deficit caloric prin implicarea în mai multă activitate fizică și reducerea aportului caloric.

Strategii de menținere a pierderii în greutate

O analiză mai veche a 29 de studii a constatat că participanții care au slăbit prin diete au recăpătat mai mult de jumătate din greutatea pierdută în termen de 2 ani, iar la 5 ani, au recăpătat peste 80% din greutatea pierdută.

Cu toate acestea, aceste statistici nu ar trebui să vă împiedice să vă concentrați asupra dietei și să pierdeți în greutate pentru a vă îmbunătăți sănătatea sau imaginea de sine.

În plus, dietele sunt eficiente doar dacă vă permit să dezvoltați comportamente sănătoase durabile.

Iată câteva sfaturi privind dieta și stilul de viață care pot ajuta la prevenirea recăderii în greutate:

  • Angajați-vă în comportamente de automonitorizare. Cum ar fi urmărirea dietei și a exercițiilor fizice. Urmărirea aportului de calorii și a exercițiilor fizice crește conștientizarea de sine a comportamentelor și a modului în care aceste comportamente vă afectează obiectivele de pierdere în greutate, potrivit healthline.com.
  • Găsiți o activitate care să vă placă. Exercițiile fizice se prezintă sub diferite forme, cum ar fi mersul pe bicicletă, mersul pe jos, înotul, urcatul scărilor sau joaca în aer liber cu copiii dumneavoastră.
  • Găsiți o activitate care vă place și faceți-o des.
  • Aveți la dispoziție acasă alimente sănătoase, cum ar fi fructe și legume. Dacă aveți mai multe alimente sănătoase, cum ar fi fructele și legumele, acasă, în loc de gustări foarte procesate, cum ar fi chipsurile și sucurile, decizia de a mânca sănătos este deja luată pentru dumneavoastră.
  • Acordați prioritate somnului și reduceți factorii de stres asupra cărora aveți control. Lipsa somnului și mulți dintre factorii de stres din viață vă pot sabota obiectivele de pierdere în greutate.
  • Stabiliți-vă obiceiuri sănătoase de somn și încercați să învățați modalități de a vă ușura îngrijorarea cu privire la lucrurile pe care nu le puteți controla.
  • Consumați alimente integrale și minim procesate, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și cărnurile slabe. Aceste alimente vă pot ajuta să vă simțiți sătul și să oferiți organismului nutrienții necesari pentru a susține pierderea în greutate și sănătatea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel