Sari la conținut

Un nutriționist atenționează: ”Aceasta e perioada vieții când se stabilește numărul de celule adipoase”

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Celule de grăsime. Alimentația este esențială în menținerea stării de sănătate a individului, mai mult alimentația corectă se învață din copilărie. Despre importanța regimului în prevenția diabetului zaharat de tip 2 dar și a obezității, dar și despre combaterea bolilor civilizației a povestit pentru Doctorul Zilei, Ioana Popa, specialist în nutriție. 

Ce alimente pot consuma pre-diabeticii și ce alimente le sunt interzise? 

Persoanelor care prezintă un risc de dezvoltare a diabetului le este recomandat să adopte o alimentație echilibrată și adaptată energetic, compusă majoritar din alimente cu o valoare nutrițională superioară: legume, zarzavaturi, cereale integrale, proteine de calitate (ou, pește, carne, leguminoase), lactate și fructe. Alimentele procesate, semi-preparatele, produsele de patiserie, sucuri și alimentele bogate în grăsimi și zaharuri, ar trebui să fie consumate cât mai rar, acestea având o valoare nutrițională inferioară. 

 Ce complicații pot apărea dacă diabetul nu este tratat corespunzător?

Diabetul zaharat este o boală cronică, care nu doare, însă complicațiile sunt multiple dacă acesta nu este gestionat corespunzător. Dintre cele mai grave: boli cardiovasculare, neuropatie, nefropatie, retinopatie și chiar depresie.

Majoritatea părinților încep diversificarea cu mâncare pentru bebeluși la borcan, biscuiți, pufuleți, covrigei, pe scurt – mâncare procesată. Aleg ei corect? Spuneți-ne, ce alimentație trebuie să oferim copiilor până la doi ani, ca să nu-i predispunem la obezitate?

Părinții ar trebui să le ofere copiilor alimente cât mai aproape de starea lor naturală, din toate grupele alimentare majore (proteine, cereale, lactate, legume și fructe) și care să fie preparate termic corespunzător. 
Fiind într-o perioadă foarte importantă în dezvoltare, aceștia au nevoie de nutrienți și nu de calorii goale, cum găsim adesea în pufuleți, covrigei, biscuiți și altele. Trebuie să fim conștienți de faptul că un copil nu înțelege ce este sănătos sau nu, ci alege alimentele după gust. Așadar, este responsabilitatea părinților să le ofere alimente potrivite. 

În copilărie se stabilește numărul de celule adipoase

Dar ulterior, când copiii cresc, în adolescență ce alimentație le este indicată? 

Aceeași alimentație echilibrată ar trebui să o aibă și în adolescență. În plus, este de recomandat ca întreaga familie să adopte un stil alimentar sănătos deoarece copiii vor copia tiparul alimentar al părinților și acesta se va reflecta și în viața adultă. 

Cum se realizează prevenția obezității și cea a bolilor civilizației?

Prevenția obezității și a bolilor civilizației este esențială pentru promovarea unor viitoare generații sănătoase și a unei societăți funcționale. În prima parte a vieții, mai exact în primii ani ai copilăriei și în perioada preadolescenței, se stabilește numărul de celule adipoase. Mai târziu, grăsimea se acumulează prin creșterea în volum a adipocitelor existente.  De aceea este important să avem o greutate echilibrată încă de mici, pentru a avea un avantaj în combaterea obezității. 

Cum reacționează copiii la ideea că trebuie să-și schimbe stilul alimentar?

Copiii sunt curioși din fire, ceea ce îi face deschiși spre a încerca lucruri noi. Atitudinea pe care o au când se instalează schimbarea depinde foarte mult de abordarea specialistului. În practică nu se pretează să punem accent pe lucruri interzise și restricționări, ci să găsim un echilibru între alimente nutritive și plăcerea de a mânca. Un alt element important este atitudinea părinților. Aceștia trebuie să înțeleagă că exemplul este esențial și de cele mai multe ori decizia le aparține. Așadar, părinții au două responsabilități foarte mari: să fie un exemplu pozitiv și să furnizeze alimente de calitate pentru întreaga familie. 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: